DISC Model

Het DISC-model

Het DISC model is bij velen bekend vanwege de bekende kleuren. In gesprekken hoor je dan vaak terugkomen, ‘ik ben geel en groen’ of ‘ik ben rood en blauw’. Het klopt dat DISC werkt met kleuren, maar het klopt niet dat je dan een kleur of meerdere kleuren ‘bent’. Graag vertel ik je in dit stuk meer over wat DISC wél is en wat je met het model kan.

In mijn praktijk werk ik met het persolog® persoonlijkheidsmodel en dit model maakt gebruik van de vier gedragsstijlen D, I, S en C. Het DISC-model geeft inzicht in je eigen gedrag en gedrag van anderen, in je eigen manier van communiceren en die van anderen.

DISC geeft ook inzicht in je sterke kanten, in omstandigheden die je motiveren, dingen die je lastig vindt of waar je je motivatie in verliest.

Met jouw persoonlijke DISC-profiel ga je inzicht krijgen in je eigen voorkeursstijl en je eigen gedrag en daardoor krijg je ook inzicht in waarom je het soms zo moeilijk vindt om anderen te begrijpen.

Het DISC-profiel is goed in te zetten in individuele coaching en voor teamcoaching. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende gedragsstijlen met het meest kenmerkende gedrag bij die stijl.

DISC is geen test!

Het is een analyse die weergegeven wordt in een profiel. Bij een DISC kan je dus niet slagen of zakken, er is geen goed of fout. DISC zal je vooral inzicht gaan geven in je eigen patronen met de bijbehorende kwaliteiten, valkuilen en manieren van communiceren. En ieder profiel kent dus zijn eigen kenmerken en eigenschappen.

Gedragsstijlen

Door middel van het invullen van een vragenlijst wordt bepaald welke gedragsstijl(en) jouw voorkeur heeft of hebben. Wat wil zeggen, welk gedrag je het makkelijkst afgaat. Wat je automatisch doet. In bijna alle gevallen zie je dat je een combinatie van bovenstaande gedragsstijlen zal hebben. Hieronder zie je een voorbeeld van een profiel weergegeven. In dit diagram zie je ook dat er meerdere gedragsstijlen een voorkeur hebben.

emoji_people
DISC Methode

Gedragsstijl 'D'

Dominant, oplossingsgericht, resultaat gedreven

emoji_people
DISC Methode

Gedragsstijl 'C'

Hoge normen. Oog voor detail. Nauwkeurig

emoji_people
DISC Methode

Gedragsstijl 'I'

Overtuigingskracht, open, doorgaans optimistisch

emoji_people
DISC Methode

Gedragsstijl 'S'

Streven naar stabiliteit. Geduldig. Goed luisteren

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar welke gedragsstijl jouw 'voorkeur' heeft?

Benieuwd of het jou extra informatie gaat geven?

In welke situaties kan je DISC inzetten?

DISC is zowel individueel als voor teams te gebruiken. Individueel krijg je meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten, de voorkeuren en behoeftes achter je eigen gedrag. Daarnaast ook waar je energie verliest. DISC is daarbij bruikbaar zowel voor werk- als voor privésituatie.

Bij teams gaat het vooral over de optimale samenstelling en elkaar beter leren begrijpen waardoor je meer op beter met elkaar kan communiceren. Daardoor ontstaat er veel meer begrip voor elkaar.

Ik zet het DISC instrument met name in bij: Individuele coaching, Teamcoaching, Teambuilding en teamtraining en Persoonlijk leiderschap

De persoonlijkheidsvragenlijsten van persolog® zijn gebaseerd op wetenschappelijke modellen en statistisch getoetst op hun betrouwbaarheid en gevalideerd voor het Nederlandse taalgebied. Het model kent een hoge validiteit, wat betekent dat veel mensen zich herkennen in de uitkomensten van hun persoonlijke DISC-profiel.

Op welke vragen geeft DISC antwoord?

  1. Hoe herken en ontwikkel ik mijn sterke kanten?
  2. Hoe kan ik anderen beter inschatten en benaderen?
  3. Hoe kan ik mogelijke wrijvingen en conflicten reduceren?
  4. Hoe kan ik mijn zelfvertrouwen vergroten?
  5. Hoe kan ik de mensen in mijn omgeving aanmoedigen en vooruithelpen?
  6. Wat is voor mij de “juiste” plek? In welke omgeving kom ik het best tot mijn recht?
  7. Wie kan mij het beste aanvullen?
  8. Hoe zorg ik dat ik minder stress ervaar en kan ik taken optimaal uitvoeren die bij mij passen?

Aan de slag

Ben jij benieuwd of DISC een middel zou kunnen zijn in jouw persoonlijke ontwikkeling of in teamverband? Neem vrijblijvend contact op om te bespreken welke mogelijkheden er voor jou zijn. Om een indicatie te geven heb ik een aantal pakketten samengesteld voor DISC in individuele coaching.

sports_volleyball
€ 125,- incl. btw

Kort en Krachtig

Onvullen van online DISC-profiel, beknopte DISC-rapportage, Skype / telefonische bespreking van een uur, tevens krijg je concrete handreiking om zelf actief aan de slag te gaan met de resultaten van je profiel.

people_alt
€ 255,- incl. btw

Pakket Parel

Invullen van online DISC-profiel, uitgebreide rapportage, eventuele uitbreiding met leiderschapsmodule (€40,- incl. btw), uitgebreide bespreking van profiel en actieplan in 2 gesprekken, tevens krijg je concrete handreiking om zelf actief aan de slag te gaan met de resultaten van je profiel.

stars
Vanaf € 350,- incl. btw

Pakket Goud

Invullen van online DISC-profiel, uitgebreide rapportage, eventuele uitbreiding met leiderschapsmodule € 40,- incl. btw), uitgebreide bespreking van profiel, opstellen actieplan en coaching bij actieplan, tevens krijg je concrete handreiking om zelf actief aan de slag te gaan met de resultaten.