Vitaliteit en positieve gezondheid

In mijn praktijk werk ik al langer met het model van positieve gezondheid. Hoe kan je dit model inzetten in je bedrijf?

schedule 10 juni 2020
bookmark_border Vitaliteit
create Vanessa Wijnberger

Corona heeft onze manier van werken in veel gevallen drastisch laten veranderen. Waar werken op kantoor in veel bedrijven voorop stond, vroeg de lockdown om een grote omslag. Bijna iedereen moest thuis aan het werk. Daarnaast kwamen er bij werknemers met kinderen in het gezin vaak de taak van lesgeven en/of de opvang van hun jonge kinderen bij. Dit bracht de nodige stress en flexibiliteit met zich mee.

Inmiddels is de situatie wel wat veranderd, maar nog veel bedrijven houden de richtlijn aan om zoveel mogelijk thuis te werken. Thuiswerkplekken worden ingericht en het ritje naar kantoor per fiets, trein of auto wordt tot een minimum beperkt. Hoe zorg je er nu als werkgever voor dat je toch de binding met je werknemers houdt? En hoe houd je ook zicht op de mentale conditie van je werknemers? Het model van positieve gezondheid kan daar een heel mooi hulpmiddel in zijn!

Het model van positieve gezondheid

Waarom is dit model een heel werkbaar en bruikbaar model voor bedrijven? Het model wordt al steeds vaker gebruikt in de gezondheidszorg. Machteld Huber heeft het model ontwikkeld om met een andere bril naar ziekte en gezondheid te kijken. Langzamerhand begint het gemeengoed te worden. Inmiddels ook onderdeel van de landelijke gezondheidsnota. Hoe werkt het dan om het in te zetten in de werksetting?

Het model nodigt de werknemer uit om het zelfbewustzijn te prikkelen. Het spinnenweb (hieronder weergegeven) wordt zichtbaar nadat de werknemer de vragenlijst online heeft ingevuld. Met de score op de verschillende niveaus wordt direct zichtbaar op welke aandachtsgebieden er actie gewenst is en vooral om inzicht te krijgen waarop de werknemer zelf graag verandering zou willen.

Met de resultaten kan je vervolgens als werkgever in gesprek met je werknemer om samen te bespreken wat voor de werknemer echt belangrijk is. Uiteraard kan dit gesprek ook gevoerd worden tussen coach en werknemer waarbij zij samen inzichtelijk maken wat er nodig is om meer vitaliteit en werkplezier te ervaren. En daarmee minder stressklachten te ervaren.

Vanuit dit gesprek zal afhankelijk van de richting van het advies zo concreet mogelijk gemaakt worden zodat de werknemer en werkgever beiden de verandering in gang zetten of de wens van werknemer te realiseren.

Wil jij ook aan de slag?

Zou je meer willen weten hoe dit model kan bijdragen aan meer werkplezier en vitaliteit in jouw bedrijf? Ik ga graag een keer vrijblijvend in gesprek om in kaart te brengen op welke manier het model van positieve gezondheid gebruikt kan worden. Neem contact op om ene afspraak te maken.

Ben jij geen werkgever, maar een werknemer? Wil jij weten hoe dit model voor jezelf kan gebruiken? Neem dan ook contact op om vrijblijvend een afspraak te maken.

Wil je zelf alvast het model invullen om te zien hoe het werkt? Of meer achtergrondinformatie hebben over het model van positieve gezondheid in de werksituatie? Op deze pagina kan je de vragenlijst invullen. Je krijgt zelf dan de resultaten te zien. En op deze pagina vind je meer informatie voor bedrijven over het model.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.