Hoe hij leerde hard uit te rusten

Na een ochtend op pad te zijn geweest opende ik mijn mail en daar las ik zijn berichtje.

schedule 9 juli 2020
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Die leuke update in het coachtraject

"Hallo Vanessa even een update van mij. Wat een inzicht zeg. Eigenlijk te voor de hand liggend. Maar ik had het wel nodig om het ook weer te lezen: 'Wie hard werkt, moet hard uitrusten! Stress is niet het probleem, maar een gebrek aan voldoende herstel'.* Toen ik dat las realiseerde ik me dat ik te lang meer heb uitgegeven dan er binnen kwam." Ik begon te glimlachen, wat een cadeautje dit.

Laat ik kort zijn casus toelichten. Kees heeft al langer stressklachten. Vindt zijn werk nog wel leuk, maar zijn werk vraagt veel van hem. Al lange tijd loopt Kees op z'n tenen. En toen corona erbij kwam werd het er voor hem niet beter op. Hij was lange tijd veel aan het geven. In de gesprekken hebben we ingezoomd op wat er nu gebeurt als je veel gaat geven en er eigenlijk weinig ruimte voor herstel is. Je gaat je reserves gebruiken. Tot dat die opraken....

Stress is vaak niet het probleem

Mooi als zo'n inzicht je gemaild wordt. En ja we vinden het vaak erg voor de hand liggend. Alleen doen we het vaak niet. We herstellen niet genoeg. We zijn het ons ook vaak niet bewust. In de gesprekken is dat iets wat vaak terugkomt. Dat tegenover inspanning en stress ook voldoende herstel moet staan. Net zoals Kees hierboven is het voor velen een eye-opener.

Hoe jouw grens steeds een beetje verschuift

Als jij niet in de gaten hebt dat je niet af en toe, maar met grote regelmaat veel geeft en weinig ruimte voor herstel neemt, is vaak een glijdende schaal. Vaak doe je er dan eerder nog een schepje bovenop in plaats dat je gaat minderen. Nog even een tandje erbij, want als dat project voorbij is dan komt er weer ruimte. En zo verschuift onze grens steeds een beetje verder.

Totdat je merkt dat je ontzettend moe bent geworden.

Totdat je merkt dat je meer fouten gaat maken.

Totdat je merkt dat je lontje wel heel kort is geworden.

Bewustwording is erg belangrijk

Dat ik blij word van een cliënt die ontdekt dat hij harder moest gaan uitrusten, klinkt voor jou misschien gek in de oren. Maar hardnekkige patronen zijn soms lastig te doorbreken. Het doorbreken van deze hardnekkige patronen begint bij je bewust te worden wat langdurige stressklachten met je (lichaam) doen.

Het kwartje bij Kees was gevallen. En wat ik vaak ervaar is dat het een kantelpunt in een coachtraject is. Dat door dit inzicht Kees ook daadwerkelijk bereid is om een aantal dingen anders te gaan doen.

In de volgende sessie gaan we daar dan ook concreet mee aan de slag. Samen maken we een concrete vertaalslag naar zijn persoonlijke situatie. We kijken wat hij nodig heeft om eerst te herstellen van een lange tijd van chronische stress en daarna kijken we hoe hij dat in de toekomst anders kan gaan doen. Dat er weer meer evenwicht is tussen inspanning en ontspanning. Tussen stress en ontspanning.

Grenzen kennen

Kees gaat aan de slag met hard uitrusten. En ik zet nu ook een punt achter deze blog. Tijd voor een break. De ochtend zit er weer op. En weet je ik heb nog wel wat energie over. Maar toch ga ik stoppen....

* in coachtrajecten adviseer ik vaak het boek 'Gek op stress maar niet altijd' van Suzan Kuijsten en Carolien Hamming. Een heel inzichtgevend en praktisch boek. Dit citaat komt uit dat boek.

Disclaimer

In verband met privacy en herleidbaarheid zijn een aantal essentiële cliëntkarakteristieken gewijzigd of verwijderd dan wel zelfbedachte elementen toegevoegd.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.