Kwetsbaarheid

Al heel lang wil ik een blog schrijven over kwetsbaarheid.

schedule 4 apr 2017
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Kwetsbaarheid

Al heel lang wil ik een blog schrijven over kwetsbaarheid. Het is een onderwerp dat in veel boeken die ik lees terugkomt, maar wat natuurlijk een thema is wat in ieders leven terugkomt. Allemaal krijgen we te maken met momenten waarin we kwetsbaarheid in ons leven zullen ervaren. In een eerdere blog schreef ik al eens dat ik mij rondom dit thema graag laat inspireren door Brené Brown. Maar ook in het verder verdiepen in de positieve psychologie kom je in feite het thema kwetsbaarheid ook steeds tegen.

Wat is kwetsbaarheid?

Natuurlijk kan ik hier de definitie van kwetsbaarheid geven. Maar ik denk dat kwetsbaarheid veel meer blijft hangen, wanneer we voorbeelden noemen van onze eigen kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid vormt namelijk de kern van alle emoties en gevoelens. Als we voelen, zijn we kwetsbaar. Er zijn mensen die kwetsbaarheid associeren met zwakte. En als je dat dus zou doen, dan geloven we dus dat voelen het zelfde is als zwakte. Als we ons gevoelsleven afsluiten uit angst dat de prijs te hoog is, lopen we weg voor datgene wat ons leven juist richting en zin geeft (Brené Brown, 2012). Als ik voor mezelf een paar momenten van kwetsbaarheid zou noemen, dan denk ik aan de volgende dingen:

  • mijn zoon die ik voor het eerst alleen naar school laat fietsen.
  • mijn baan opzeggen omdat ik een eigen coachingspraktijk wil starten.
  • mijn oma uitzwaaien de laatste keer dat ik haar bezocht.
  • een intens verdrietige vriendin een luisterend oor bieden.
  • zwanger zijn van een tweeling en vertrouwen dat er geen complicaties zullen optreden.
  • deze blog schrijven.
  • aanbod ontwikkelen voor je praktijk terwijl je geen idee hebt of het aanslaat.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat ik mij direct besefte toen ik deze voorbeelden opschreef, is dat wanneer ik de betreffende waargebeurde voorbeelden niet had gedaan, dat ik eigenlijk mijn eigen gevoelens ver weg aan het stoppen was. En dat heb ik vaak wel gedaan. En ik besef mij des te meer dat mijn gevoel en emoties die ik daar bij ervaar ‘omarmen’ en ze te laten zijn mij veel meer brengt, dan wanneer ik ze weg zou stoppen. En toch voelt het altijd een soort van lastig, een drempel over ‘moeten’. En ik denk als we in de spiegel kijken, we allemaal vergelijkbare situaties en emoties ervaren bij het kwetsbaar opstellen.

En één heel belangrijke zin wil ik daarin meegegeven: kwetsbaarheid is niet alles moeten delen met iedereen! Kwetsbaarheid is die dingen delen met anderen die het ‘verdiend hebben’. Kwetsbaarheid is namelijk gebasseerd op wederzijdsheid en vereist grenzen en vertrouwen. Dus je hoeft echt niet alles met iedereen te delen om je kwetsbaarheid in je leven te kunnen tonen. Jij bepaalt zelf je grenzen.

Wat is de moeite waard om te doen ook al mislukt het?

De bereidheid om onszelf te laten zien, verandert ons. We worden er elke keer een beetje moediger van (Brené Brown, 2012). Hoe vaak laat jij je tegen houden om iets te doen omdat je denkt dat anderen er wat van vinden? Hoe vaak vertel je iets toch maar niet omdat je denkt dat jij de enige bent? Hoe vaak vertel je iets toch maar niet omdat je je schaamt? Als we nu eerlijk zijn weten we dat we dat allemaal doen en vaak meerdere keren per dag. Afgelopen tijd heb ik bij mezelf gemerkt, dat ik bewust of onbewust belemmerd wordt omdat ik bezig ben wat anderen zullen vinden wat ik van plan ben te gaan doen. Soms heb ik gelukkig ook momenten dat ik meer moed heb en dat ik ondanks alles gewoon ga doen wat ik denk dat goed is. Of waar ik gewoon blij en enthousiast van wordt. Het starten van een eigen coachpraktijk is daar voor mezelf een goed voorbeeld van. Het is een stukje pionieren, het is ontdekken, het is vallen en weer op staan. En dat voelt soms heel kwetsbaar.

Moed

Aan de andere kant merk ik vooral dat wanneer je de moed hebt om ook een stukje van je kwetsbaarheid te laten zien, dat er ook zoveel meer ontstaat. Er ontstaat verbinding met anderen, want datgene wat we allemaal meemaken, is ook herkenbaar voor anderen. Er ontstaat groei bij jezelf en het kan ook tot groei leiden bij anderen, omdat het aanzet tot moed bij anderen.

En als ik dan een antwoord op de vraag moet geven was het de moeite waard om het te doen ook al mislukt het? Ja, dat was het voor mij keer op keer. Recent in mijn eigen praktijk is er ook iets ‘mislukt’. Heel enthousiast zijn we vorig najaar gaan nadenken over een coachingsreis samen met Beter uit reizen. We hadden een paar geïnteresseerden maar geen boekingen. Dat voelt aan een kant kwetsbaar, want je wilt natuurlijk gewoon boekingen. Maar aan de andere kant als we het niet hadden geprobeerd, wisten we niet wat we nu wel weer weten. En dat is vooral dat wij er heel erg enthousiast van worden en dat we nu meer informatie hebben waar we een volgende keer mee aan de slag gaan. Want één ding weet ik echt zeker, er gaat een keer een coachingsreis komen. En een thema als kwetsbaarheid en moed zijn daar zeker onderwerpen die terug gaan komen.

Kwetsbaarheid en positieve psychologie

Ik schreef ook dat ik in de positieve psychologie ook steeds stukjes over kwetsbaarheid tegenkom. Misschien niet heel direct zoals Brené Brown dat beschrijft, maar vooral in: wat is nu positieve psychologie en wat is het niet… Je komt op het internet overal tegen hoe kan je gelukkiger worden en vaak ook een boodschap van altijd positief zijn (moeten of willen, dat kan je zelf invullen.) Mensen kunnen daar hun ‘mantra’ van maken: ‘blijf altijd positief’. Alleen dat is positieve psychologie niet. Het gaat niet om altijd maar positief te zijn. Wat je dan in feite doet, is een stuk van je kwetsbaarheid afschermen. Misschien zelfs dicht doen ook voor jezelf. Allemaal worden we geconfronteerd met de kwetsbaarheid van het leven. Met tegenslagen, met ziekte, met verdriet. Wat een beter uitgangspunt kan zijn, is dat je ‘open staat’. Open staan voor datgene wat er om je heen te zien is, wat er te horen is, wat er gebeurt. Dat je in je alledaagse momenten de goede dingen gaat zien. Het enige wat je daarbij nodig hebt, is dat je er voor open durft te stellen en niet te forceren. En naar mijn idee heb je het hier ook weer over kwetsbaar durven zijn.

Op het moment dat je inderdaad in staat bent om meer ‘open’ te zijn, dan ga je meer positiviteit ervaren. In vervelende situaties zal je zeker nog bijvoorbeeld verdriet, boosheid blijven ervaren, maar door deze ‘open’ houding zal je ook meer positieve ervaringen binnen laten komen. Daardoor wordt negativiteit ook beter hanteerbaar. Je wordt veerkrachtiger. In de positieve psychologie gaat het dan vooral om de veerkracht. Hoe veerkrachtig zijn wij en hoe kunnen positieve ervaingen daaraan bijdragen.

Persoonlijk denk ik dus wanneer je de moed hebt om kwetsbaar te zijn, zal je een veel meer ‘open’ houding ervaren. Mede daardoor zal je veel eerder positieve emoties ervaren en dus ook meer veerkracht ervaren. En dat is zo’n mooie basis voor groei.

Wat hebben kwetsbaarheid en stress met elkaar te maken?

Brené Brown schreef er een heel mooi boek over, ze heeft er jarenlang onderzoek naar gedaan, dus het is voor mij wel kort door de bocht om hier op te schrijven wat ik denk dat de verbinding is tussen kwetsbaarheid en stress. Toch wil ik er kort wat over schrijven. Het niet durven laten zien van je kwetsbaarheid zal je erg belemmeren om dichtbij jezelf te blijven. In feite bouw je een muurtje op zodat anderen niet kunnen zien welke emoties jij ervaart in bepaalde situaties. En ik weet zeker dat een heel groot deel van de stress in ons leven te maken heeft dat we ons sterker voor willen doen dan we zijn. Dat we uit bijvoorbeeld schaamte geheimen met ons meedragen. En dat zorgt voor heel veel stress in ons leven. Het boek van Brené Brown heet niet voor niets de kracht van kwetsbaarheid. Want er zit zoveel kracht in op het moment dat we wel de moed hebben om aan ons zelf en aan anderen te laten zien hoe kwetsbaar we ons voelen. En dat zal zeker wat doen met de stress die we in ons leven ervaren.

Mijn kwetsbaarheid

Een laatste stukje van mijn eigen kwetsbaarheid. In mijn eigen praktijk zet ik heel veel van mijn eigen nieuwsgierigheid in. Ik vind het heerlijk om te lezen, te ontdekken en uit te proberen. En dat geeft mij heel veel energie. Aan de andere kant vind ik het ook heel spannend om dat ook te delen met anderen. Het voelt echt wel kwetsbaar. Mijn eerste stap hierin is dat ik jullie zou willen uitnodigen als je je in het verhaal aangesproken voelt mij te mailen. Ik zou heel graag met anderen in contact willen komen om samen op te trekken in de zoektocht naar meer moed om kwetsbaarheid in ons leven te laten zien. Niet door alles aan de grote klok te hangen, maar door in een veilige setting met elkaar te delen. Ben jij ook nieuwsgierig? Heb je de moed? Mail mij dan!

En welke eerste stap zou jij willen zetten?

Voel jij je niet aangesproken, dan zou ik je wel willen aanmoedigen om bovenstaande vraag te beantwoorden!

Een heel fijne dag, avond, ochtend, wanneer je dit bericht ook leest!

Aanrader: ik volg Brené Brown ook online. Elke maandag een inspirerende quote in je mailbox of gewoon via facebook of instagram. Op dit moment heeft ze een gratis te downloaden impressie van een nieuwe online cursus. Wel allemaal in het engels, maar zeker de moeite waard als het thema je aanspreekt.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.