Verbondenheid

In deze blog wil ik vooral stilstaan bij verbondenheid. Het is een van de thema’s die ik graag wilde bespreken rondom mijn serie over ‘groei’.

schedule 3 maart 2017
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Verbondenheid

In deze blog wil ik vooral stilstaan bij verbondenheid. Het is een van de thema’s die ik graag wilde bespreken rondom mijn serie over ‘groei’. Wat is verbondenheid? Een online woordenboek geeft de volgende betekenis aan verbondenheid:

verbondenheid (de ~)

(van personen) het met elkaar verbonden zijn

“een gevoel van verbondenheid”

verbondenheid

emotioneel contact met een ander

Verbondenheid met anderen is zo belangrijk, zo essentieel. Verbinding met anderen zorgt ervoor dat we ons gezien, gehoord en gewaardeerd voelen om wie we zijn. Deze woorden zijn van Brené Brown. Daar hoort dan ook bij dat we kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en tenslotte ontleent het steun aan de relatie. Op dit moment volg ik een mooie club mensen via Marjon Bohre. En daar staat in deze periode het thema verbinding centraal. Zij heeft daar de defintie van verbinding met ons gedeeld en verder toegelicht. Het is voor mij verhelderend om eens goed naar het begrip te kijken.

Verbinding met anderen

En als je dan naar deze definitie kijkt, wat brengt ons verbinding met anderen? Als jij door een ander gezien, gehoord en gewaardeerd wordt om wie jij bent, dan ontstaat daar energie. Dan kan je geven en nemen. Gaat dat dan zomaar? Vaak niet. We voelen ons lang niet altijd gezien en gehoord. En dat voelt ook heel kwetsbaar en soms ook eenzaam. Hoe breng je dan toch de verbinding met anderen tot stand? Hulp of steun geven zijn daarin van groot belang voor verbinding. En daarbij gaat het vooral ook om daarbij geen oordeel over jezelf of over de ander te hebben. Ook deze woorden hoorde ik deze week in de groep bij Marjon Bohré. Hoe moeilijk is dat, om geen oordeel te hebben? Ook geen oordeel over onszelf? Mooie vragen om eens zelf bij stil te staan.

Waar kan je dan beginnen? Door te beginnen om te weten wat je zelf nodig hebt. En dit vervolgens ook concreet te maken aan de ander. Dat kan heel kwetsbaar voelen, maar is essentieel voor echte verbinding. En door aan anderen te vragen wat hij of zij kan en wil betekenen, dan leg je de wens bij de ander neer en de ander kan vervolgens zelf de keuze maken.

Hoe ervaar je verbinding?

Het ervaren van verbinding is vaak heel persoonlijk. En het kan zelfs zo zijn dat je heel lang goed in verbinding stond met iemand, maar dat er dingen zijn gebeurd die die verhouding hebben verstoord. Ook kan het zo zijn dat er door gebeurtenissen of nieuwe ervaringen er ook nieuwe verbindingen en relaties ontstaan. Vaak zie je dat er ergens gemeenschappelijkheden zijn die er in de relatie zijn die die verbinding tot stand brengen.

Wat hebben fotograferen en verbinding met elkaar te maken?

Vorige week had ik een fotoshoot met Jonneke. Jonneke volg ik al een tijd via internet omdat haar manier van fotograferen mij heel erg aanspreekt. En waarom noem ik dit voorbeeld? Omdat je vaak in foto’s kan zien als er verbinding is tussen fotograaf en de gefotografeerde. Zelf vind ik het niet altijd makkelijk om mij te laten fotograferen. Het is voor mij best lastig om mij echt te ontspannen achter de camera. De kunst is het dan dat het de fotografe in dit geval, lukt om mij te laten ontspannen. En ik denk dat dat zonder verbinding niet goed kan.

Bij de eerste foto’s uit de serie zie je dat ik nog gespannen ben. Dat ik zoek naar wat er van mij verwacht wordt. En als de fotografe dan de juiste vragen weet te stellen en ook met het licht weet te spelen, dan ontstaat er iets heel moois. Dan zie je, in dit geval bij mij, ontspanning, rust, zelfs een twinkeling ontstaan. Voor mij is dat een teken van daadwerkelijk een verbinding, van contact. Zonder deze verbinding krijg je dit niet in de foto’s te zien.

Dynamiek

De laatste foto’s in de sessie gingen over kind zijn, over loslaten, over rennen, huppelen en dansen door de prachtige weilanden van Nijkerk. En die overgave lukt je volgens mij niet als er geen verbinding is. In de auto naar huis was ik zo blij als een kind. Want ik voelde dat er prachtige foto’s gemaakt waren. Jonneke wist mij echt in mijn kracht te zetten. En toen de volgende dag de mail binnenkwam met de eerste foto’s, werd mijn vermoeden bevestigd! Het is de moeite waard om de verbinding te zoeken en jezelf daarin een stukje ‘over te geven’ aan de ander. Dus in feite ook een stukje hulp te aanvaarden.

Deze fotosessie is voor mij een belangrijke zichtbare manier van verbinding. Zonder verbinding stond ik niet in mijn kracht. En zo is dat ook op veel andere vlakken. Als je in verbinding met je zelf en met anderen staat kan er ook groei ontstaan. Het is de moeite om dat te gaan ontdekken. Ik kan je een fotosessie met Jonneke aanraden 😉 en natuurlijk ga ik graag met je in gesprek tijdens een vrijblijvend coachgesprek!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.