Veerkracht

schedule 9 mei 2017
bookmark_border Vitaliteit
create Vanessa Wijnberger

Veerkracht

De afgelopen tijd heb ik veel gelezen over veerkracht en het vergroten van veerkracht. Wat is veerkracht? En waarom is het belangrijk? Van Dale zegt daarover het volgende: veer·kracht (de; v(m))1 de kracht van een veer 2 soepelheid, lenigheid 3 kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen. En deze laatste definitie is datgene waarop ik mij in deze blog wil richten. Wat ik in mijn eigen coachpraktijk en natuurlijk ook mezelf terug zie, is dat we vaak overvol zitten. Overvol met dingen die we moeten of willen doen, dat we daarnaast ook stress ervaren en dat dus eigenlijk onze modus is te veel willen en waarschijnlijk zelf een uitputtingsslag wordt of is. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat we meer en beter balans kunnen gaan ervaren? En waarom lukt het de ene persoon wel om die balans te hervinden wat anderen niet lukt? Een belangrijk thema daarin is naar mijn idee veerkracht. Veerkracht gaat dus om lukt het je om je lichaam en geest snel te laten herstellen? En wat doen veerkrachtige mensen wel wat anderen niet doen? En wat zou ik zelf kunnen doen om mij meer veerkrachtig te laten worden?

Iedereen krijgt in zijn of haar te maken met tegenslag in werk, privéleven, gezondheid, niemand wordt daarvan uitgezonderd. De heftigheid van dingen die ons overkomen kunnen natuurlijk wel verschillen. Fredrickson zegt in een online cursus: ‘veerkracht is een van de bronnen die kunnen groeien. Het is een soort spier die sterker kan worden.’ Ze zegt ook: wat we in onderzoek hebben gezien is dat positieve emoties zijn een belangrijke factor in wat veerkracht kan verminderen, maar ook wat veerkracht kan vergroten. Positieve emoties zijn een capaciteit die alle mensen hebben en dat betekent dat iedereen ook veerkracht bezit!’

Ik vond persoonlijk bovenstaande conclusies een erg prettige conclusie. Veerkracht is dus iets wat je kan trainen, iets wat je kan opbouwen, wat je door het versterken van onder andere positieve emoties écht kan laten vergroten. Veerkracht is dus in feite wat er voor zorgt dat ondanks negatieve situaties in ons leven, dat het ons lukt om uit die negativiteit te komen en ons weer posiviteit te laten ervaren. Ons weer de mooie dingen laat zien in ons leven. Dat het de moeite waard is en blijft.

Wat doen veerkrachtige mensen?

In eerdere blogs heb ik al geschreven over het effect van het richten op positieve emoties. Deze focus zorgt voor verbreding van je denken en dus ook voor het ervaren van meer positiviteit in je leven. Mensen die meer veerkracht hebben daarbij zie je dat het ze sneller en beter lukt om eerder een shift te laten maken in hun ‘mindset’. Dus het verplaatsen van de focus op wat hen allemaal overkomt, naar een focus op de ‘zegeningen’ en de goede dingen die gebeuren in hun leven. Daarnaast zie je ook dat verbinding met anderen ook een belangrijk positief effect heeft. Dus door ervaringen te delen met anderen, zie je dat zij ook veerkrachtiger zijn en sneller herstellen.

Makkelijk?

Misschien denk je nu, makkelijk gezegd allemaal, maar ik zit zo in de rottigheid, ik zie geen uitzicht op verbetering in mijn situatie. En ook dat herkennen we allemaal. Brené Brown schrijft ook over veerkracht in haar boek ‘de moed van imperfectie’ (aanrader!!). In haar boek moedigt zij aan om meer ‘wholehearted’ te gaan leven. Eén van de dingen uit haar onderzoek waarin zij kijkt naar wat ‘wholehearted’ mensen anders doen dan anderen, is dat zij over het algemeen ook veel veerkracht hebben. Ondanks de tegenslagen die ook deze mensen in hun leven hebben, lukt het hen toch om ‘wholehearted’ te leven. (Wholehearted heb ik bewust niet vertaald. In het Nederlandse boek wordt het vertaald met bezield leven. Ik vind dat niet een passend woord. Voor mij is wholehearted leven, leven met LEV, vanuit je hart en de moed om jezelf zijn.) Een van de belangrijke conclusies die zij noemt, waarin zij een verbinding maakt tussen veerkracht en spiritualiteit: – een hoopvolle levenshouding, – een krachtige opstelling ten opzichte van verwachtingen van buitenaf, – de bereidheid te stoppen met zelfverdoving en moeilijke gevoelens aanvaarden. Dit uit het boek van Brené Brown. Nee het is dus niet makkelijk. Maar het is echt een houding die je jezelf kan leren. En een houding die je, dat weet ik zeker, ook heel veel gaat opleveren.

Persoonlijke veerkracht

Afgelopen vakantie hebben we een heerlijke vakantie gehad. Genoten van familie, mooie omgeving en mooi weer. Toen wij weer terug kwamen in Nederland vielen een aantal dingen tegen. Het gaat te ver om daarover in detail te treden, maar ik voelde veel negativiteit en had ook de neiging om in die negativiteit te blijven hangen. Maar ik voelde direct mijn blik versmallen. Ik zag vooral negatieve dingen. Energieniveau stond direct op een laag peil. En het was net of het hele opgeladen gevoel van mijn vakantie helemaal weg was.

En toen besefte ik dat ik vooral zelf wegzakte in mijn eigen moerasje. En als ik die negatieve focus zou houden dan ik er verder in weg zou zakken. Gelukkig werd ik mij daarvan bewust en heb ik natuurlijk de laatste tijd veel gelezen over positieve psychologie, dus wist ik dat te keren. Ik begon mij de vraag te stellen: wat was vandaag wel positief? Welke positieve emoties heb ik vandaag wel ervaren? Waar ben ik dankbaar voor?

En wat mij dan ook altijd erg goed helpt is die dingen te gaan doen die mij opladen. Zo gingen we zondagmiddag toch heerlijk naar buiten met ons gezin. Lekker buiten zijn. Die middag heb ook lekker nog wat gelezen, want dat vind ik heerlijk. En vooral ook genoten van de dingen die de kinderen hebben gedaan. En aan het eind van de zondag voelde ik mij totaal niet uitgeput. Ik was echt opgeladen. En toen heb ik zelf ook ervaren wat veerkracht is en dat je zelf, zoals Fredrickson in haar onderzoek ook aantoonde, dat je de veerkracht-spier kan trainen. En dat hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Wat je denk ik wel nodig hebt, is moed. Moed om het te gaan doen. Moed om positieve emoties te gaan zien en benoemen. En ook verbinding met anderen kan daar een belangrijke bijdrage inleveren. Deel je moeilijke situatie met een goede vriend(in). Heb de moed!

En wat zou jouw stap van moed zijn?

Ben jij ook nieuwsgierig naar meer veerkracht? Heb je de moed? Mail mij dan! Als je hier klikt, opent de mail vanzelf!

Een heel fijne dag, avond, ochtend, wanneer je dit bericht ook leest!

In deze blog haal ik twee bronnen aan, namelijk: Fredrickson – zij is onderzoeker naar de effecten van positieve emoties. En Brené Brown en specifiek het boek: de moed van imperfectie. In dit boek komen thema’s zoals authenticiteit, compassie, veerkracht en dankbaarheid terug. Een dun boekje met veel waardevolle informatie en tips! Aanrader dus.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.