Lezen is voor mij als ademen

Nieuwsgierig wat lezen voor mij betekent? Lees dan verder in deze persoonlijke blog.

schedule 21 juni 2021
bookmark_border Persoonlijk
create Vanessa Wijnberger

Lezen ik kan niet écht zonder. Lezen is voor mij als ademen. Soms met diepe teugen, soms oppervlakkig. De woorden die ik lees, kunnen mij raken. De woorden die ik lees, kunnen mij aanmoedigen. De woorden kunnen soms rondzweven in mijn hoofd om later een plek in mijn hart te krijgen. Door te lezen kom ik steeds dichter bij wie ik echt ben. Mijn authentieke ik.

Authenticiteit

Zoals je in de inleiding kan lezen, raakt het lezen van boeken, tijdschriften, verhalen bij mij een diepere laag. Mijn nieuwsgierigheid wordt geprikkeld en ik ga met wat ik lees ook graag op ontdekking. Lezen is ook iets heel kwetsbaars. De schrijver die je laat mee kijken in zijn of haar hart. Want een boek schrijven doe je denk ik nooit zomaar. Of het nu een roman is of een zakelijk boek. Als je een boek schrijft, wil je iemand iets vertellen over wat jou beweegt of in beweging zet.

Ik heb in de afgelopen maanden veel boeken gelezen. Lekkere ontspannen romans waar ik mij op een zomeravond lekker in laat meeslepen. Maar ook boeken die ik lees voor mijn praktijk. En dat is nu de reden dat ik deze blog schrijf. Ik heb gelezen over het vinden van je roeping, maar ook over het autonoom zenuwstelsel. Over hooggevoeligheid en over het leven in Auschwitz van een psychotherapeut. Vandaag las ik niet, maar keek ik een documentaire over trauma.

In die documentaire werd het volgende gezegd: "kinderen hebben twee fundamentele behoeften: 1. aanraking/nabijheid en 2. authenticiteit, de verbinding met zichzelf." Deze woorden werden genoemd door Gabor Maté. Ieder mens heeft uiteraard deze fundamentele behoefte. Toen ik deze woorden hoorde, raakte dit mij. Het raakte mij dat ik zo vaak zie en merk dat mensen die verbinding met zichzelf zijn kwijtgeraakt. Het doet mij pijn om het te horen en te lezen.

Betekenis geven

Het is echter een verhaal dat ik wil delen. Ik voel mij steeds meer gedreven. Hoe meer ik lees, hoe meer ik word aangemoedigd om dichtbij mezelf te blijven, mijn authentieke ik. Dat ik mag weten dat ik geliefd ben en dat ik mezelf accepteer en daarmee ook door anderen geaccepteerd word. Dat geeft mijn leven betekenis en dat is ook wat ik zo ontzettend graag door wil geven aan anderen. Wat je ook meegemaakt hebt in je leven. Hoe je leven op dit moment ook op z'n kop staat, dat het echt de moeite waard is om op zoek te gaan naar je authentieke en waardevolle zelf. Dat je energie mag gaan halen uit je leven, in plaats van dat de problemen of situatie je zoveel energie kost.

Kwestbaarheid

Zo wordt dit verhaal over lezen een kwetsbaar verhaal. Een verhaal waarin ik ook op ontdekking ga. Waarin ik mijn eigen reis mag maken. Waar ik niet altijd kant en klaar antwoorden heb, maar waar ik wél weet dat het moeite waard is om op ontdekking te gaan en met nieuwsigierigheid op pad te gaan. Waarin ik ook in coachtrajecten met cliënten de kwetsbaarheid van de dingen die we mee maken in ons leven mogen delen. Dat er basis van verbinding mag zijn. Van groei. Van vrijheid.

Ook in deze post deel ik een foto van een prachtige bloem. Die heel voorzichtig bloempje voor bloempje gaat bloeien. Die zich door de regen en de zon laat voeden en straks helemaal in bloei mag staan.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.