Loslaten kan ik dat?

In veel coachgesprekken komt het thema controle terug. In deze blog gaat het over controle en loslaten.

schedule 3 juni 2021
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Touwtrekken

We liepen buiten in het bos. Ze stond stil en keek mij verbaasd aan. "Wat bedoel je daarmee?" vroeg ze. "Je bedoelt wat ik net vertelde over loslaten?" "Ja, zegt ze, "loslaten ik zou echt niet weten hoe ik dat zou moeten doen." Ik stelde voor om een oefening te doen. Normaal gesproken doe je deze oefening met een touw, maar met een stevige tak lukt het ook prima.

Dus daar stonden we samen in het bos op een rustig pad. Ik pakte het uiteinde van de tak en zij het andere deel. Ik gaf eigenlijk bijna geen instructie. Ze begon te trekken en ik zette mij schrap. Ze trok harder en nog harder. Maar ik gaf flink tegengas. Door het warme weer stond het zweet op haar voorhoofd. "Vermoeiend, hè?!" zei ik tegen haar. "Pff ja...." Toen vroeg ik haar: "wat zou je nu kunnen doen?" "Wat ik nu kan doen...? Weet ik veel... vooral hard trekken" "Levert dat harde trekken je al wat op?" "Nou nee" zegt ze met een diepe zucht, "het kost me vooral energie."

"Wat zou je nu kunnen doen vroeg ik haar opnieuw?" Ze liet de tak los en zei: "ik zou het echt niet weten..." "Je hebt het net gedaan" zei ik vervolgens. "Wat? Je bedoelt dat ik de tak heb losgelaten..." "Ja dat bedoel ik. En wat levert dat nu op, nu je de tak hebt losgelaten?" Ze dacht even na en zei: "ruimte en het kost niet zoveel energie." Een diepe zucht volgde. Op dat moment viel er een kwartje. "Dit doe ik altijd. Ik wil die touwtjes in handen  houden. Ik wil controle houden." "En wat kost je dat?" "Héél, héél veel".

Controle en ACT

Controle is een thema dat in veel sessies terugkomt. Controle is ook een thema dat bij ACT-coaching* terugkomt. Bij ACT wordt controle omschreven als de manier waarop mensen tevergeefs hun gedachten, emoties, lichamelijke sensaties, het gedrag van anderen en sommige omstandigheden proberen te sturen (uit Time to act). Controle is dus een manier om te proberen invloed uit te oefenen op een situatie, ook wel coping genoemd. Alleen werken deze strategieën vaak niet of zelfs averechts.

Dat gebeurde ook bij de cliënt in het voorbeeld. Ze werkte super hard om alles in goede banen te leiden. Vaak ging dat ook goed. Maar nu moest ze zoveel ballen tegelijk hoog houden. Privé speelde er veel. Door de lockdown moest ze ook nog samen met haar partner thuisonderwijs geven en op het werk waren er veel verandering. Daardoor deed ze veel zelf, want ik het doe heb ik de controle, dan houd ik inzicht en dan weet ik zeker dat het goed gaat.... Maar het resultaat was helaas anders. Door die touwtjes heel strak in haar handen te houden, voelde ze de grond onder haar wegzakken. Ze was overmoeid, had een kort lontje en ging steeds slechter slapen. Een burn-out was niet ver meer.

Loslaten

Het touw loslaten maakte haar heel erg duidelijk hoe hard ze aan het werk was om alles onder controle te houden. Ze stond er letterlijk van na te hijgen. Door het touw los te laten gebeurde er een paar dingen:

  • ze kon op adem komen
  • ze kon eigenlijk weer zien wat er bij de ander gebeurde én
  • ze kon zien wat er bij haar zelf gebeurde
  • ze kon weer afstand nemen
  • .....

Herken jij je in dit verhaal? Zou jij de touwtjes ook wel eens wat meer willen laten 'vieren'? Kan je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan helemaal vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. Dat kan op binnen, online of buiten.

* ACT is een manier van coaching en therapie. Hier en hier vind je wat meer informatie over wat ACT is. Het is een heel bruikbare en toegankelijke manier van coaching. Wil meer weten over ACT en of het wat voor jou is, ook dan kan je mij even een berichtje sturen.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.