Tijd van vertragen

De maatschappij van snel, snel, snel. Hoe kunnen wij vertragen in ons leven?

schedule 21 jan 2020
bookmark_border Vitaliteit
create

Vertragen... waarom zou je dat nu doen? December was misschien wel een erg drukke maand. Je dacht de kerstvakantie dat is lekker een tijd van ontspanning en familiebezoeken. Maar voor je het wist, was je alweer aan het werk. Misschien heb je ook een gezin. Nu is het alweer een eind in januari en merk je niets meer van de ontspanning van de feestdagen. Misschien merk je zelfs dat je vermoeid bent...

Waarom vertragen?

Misschien vaar jij wel heel goed bij lekker doorrennen en presteren. Daar is ook écht helemaal niets mis mee. Maar sta jij ook wel eens stil bij je herstel? Neem jij wel voldoende tijd om je lichaam te laten herstellen? Wat voor antwoord zou jij daarop geven:

  • Ja! Voor jou is er dus voldoende afwisseling tussen stress/inspanning en ontspanning. Dat is helemaal super. Daardoor geef jij voldoende ruimte aan herstel en is stress dus prima te hanteren. Zijn er periodes dat deze balans wel wat zoek is, dat kan goed. En dat kan je lichaam ook zeker aan. Maar wees dan wel alert dat je daarna ook weer bewust kiest voor een goed evenwicht. Soms is het goed om het wel voor jezelf in kaart te brengen. Hier vind je een sjabloon waar je dat inzichtelijk kan maken.
  • Nee! Dan zou ik je echt willen aanraden om hiermee aan de slag te gaan. Helemaal als dit al langer zo is, dan ben je toch bezig met het plegen van roofbouw op je lichaam. Hieronder staan ook een aantal lichamelijke en psychische klachten die kunnen duiden op teveel stressklachten. Wat kan je er aan doen? Breng het eerst eens voor jezelf in kaart door energiegever en energieslurpers te benoemen. Ik heb een sjabloon gemaakt dat je kan helpen. Deze vind je hier!

Heb je de sjabloon ingevuld en vind je het toch nog heel lastig om er concreet wat mee te gaan doen, neem dan contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek of advies. Het is ook mogelijk om daar een screeningsvragenlijst bij te gebruiken tegen een gering bedrag.

Lichamelijke en psychische klachten

Ik noemde net al dat wanneer je niet tijdig ingrijpt dat lichamelijke en psychische klachten op de loer liggen. Hier staan er een paar op een rij. Herken je er een paar, dan zou ik zeker actie gaan ondernemen....

  • Vermoeidheid die niet overgaat, en die snel terugkomt bij lichte mentale of lichamelijke inspanning.
  • Moeite met nadenken en concentreren.
  • Geheugenproblemen. Allerlei psychische problemen, zoals: snel over je toeren en emotioneel, sombere stemming, angstig, snel overprikkeld door geluid/licht, ….
  • Lichamelijke problemen, zoals: verstoorde slaap, gespannen spieren, niet kunnen ontspannen, moeite met tot rust te komen na een activiteit, hoofdpijn, duizelig, buikpijn, hoge bloeddruk, te snelle ademhaling, hartkloppingen, vaker en langduriger infecties/ontstekingen, ….
  • Het is lastig om te functioneren zoals je gewend was, thuis, op je werk, of maatschappelijk.

Waarom ben ik gaan vertragen?

Ze zeggen wel eens: practice what you preach... December was voor mij een drukke maand. De vakantie was heerlijk, maar vooral gezinstijd. Eerlijk is eerlijk daar laad ik echt niet altijd van op. Als moeder wordt er best wel veel van mij gevraagd in de vakantie...De maand januari is daarom voor mij een maand van vertragen. Mijn agenda wat minder vol. Afspraken wat meer op één dag bundelen waar dat kan. Soms wat later beginnen. Meer wandelen. Echt op tijd naar bed gaan, zodat ik weer nachten van 7-8 uur maak. Merk ik al effect? Ja dat begint nu zeker te komen. Ik ben veel minder moe. Mijn concentratie gaat weer veel beter en daardoor heb ik ook weer veel meer zin om mijn werk te doen en ook thuis ben ik een stuk gezelliger...

Herstel: een goede manier van burn-out preventie

Niemand wil in een burn-out belanden. Als je een burn-out (klachten) hebt gehad dan kijk je zeker op leerpunten terug en ben je blij dat je het nu anders doet. Maar het bespaart iedereen heel veel als je een burn-out voor kan zijn. Wat bespaart het? Je lichamelijke en psychische klachten die een stuk minder zullen zijn. De impact die een burn-out op een relatie en/of gezin hebben en dan hebben we het nog niet over het werk en de kosten die daarmee gemoeid gaan.

Ik wil je daarom echt gaan aanmoedigen om als eerste aan de slag te gaan met de balans tussen inspanning en ontspanning. Is er voldoende ruimte voor het herstel tijdens je (werk)dag? Na je werkdag? Slaap? Kan het wat minder bij de inspanning? Heb je nog wel de juiste prioriteiten voor ogen? Is er wel een balans in de werkdruk? Zou je misschien wat kunnen gaan vertragen? Wat zouden jouw vertragingsacties kunnen zijn?

Maak het bespreekbaar

Genoeg om over na te denken. Maar misschien nog beter om het bespreekbaar te maken in de organisatie waar je werkt op het moment dat jij ervaart dat er veel te weinig ruimte is voor herstel. Geen idee hoe je dat moet aanpakken? Bel, dan geef ik je tips en wellicht dat ik daarin ook wat voor jullie kan betekenen.