Echt persoonlijk

Ik wil jullie meenemen, een persoonlijke kijk in mijn leven geven. Mijn story!

schedule 28 jan 2020
bookmark_border Persoonlijk
create Vanessa Wijnberger

Waarom? Omdat ik denk dat het in coaching en training belangrijk is om de coach en trainer al een beetje te leren kennen. Het is niet een kort verhaal geworden. Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

Mijn ouders vertelde mij altijd dat ik altijd zo gezellig kletste als meisje van 2-3 jaar. Een bos blonde krullen, appel in de hand en vaak was het nog nauwelijks te verstaan. Ook mijn oma kwam met hetzelfde verhaal. Zij boven op haar balkon in Amsterdam en ik beneden op straat.... Ik zie het beeld voor me. De eerste jaren groeide ik op in Amsterdam en op zes jarige leeftijd verhuisden wij als gezin naar Arnhem. Een heerlijke bosrijke omgeving waar ik samen met mijn ouders en broers opgroeide.

Nieuwsgierig...

Communicatie was altijd al belangrijk voor mij. Niet zozeer in de zin van tekstueel de beste tekst op papier zetten. Nee, want eerlijk is eerlijk, tekstueel zal er zeker wat op aan te merken zijn. Waar het mij eigenlijk altijd om is gegaan is dat 'de dingen gewoon moet doen, ook al is het niet perfect'. Als ik namelijk ga wachten tot ik het perfect kan, dan komt het er nooit. Ik houd van goed, goed is goed genoeg. Ik vind doen vaak belangrijker dan dat het perfect is. (En natuurlijk is dit afhankelijk van waar het omgaat. Voor sommige situaties is perfect wel nodig...)

Nieuwsgierig zijn is één van de woorden die mij het verst heeft gebracht. En dan niet de negatieve toon van een 'nieuwsgierigaagje', maar dat nieuwsgierigheid mij liet ontdekken en mij verder heeft gebracht. Tijdens vakanties om plannen te maken en routes uit te stippelen. Het lezen van heel veel boeken, als kind al, en nu verslind ik nog steeds boeken. Ik houd dan wel van de diepere laag. Wat beweegt anderen en wat kan ik daar zelf mee in mijn eigen leven of in mijn werk.

Die positieve nieuwsgierigheid gebruik ik ook in mijn werk. Om vanuit die bewogenheid oprecht op zoek te gaan wat de ander beweegt en hoe ik de ander ook weer op een pad kan zetten waardoor nieuwe veerkracht en vitaliteit ontstaat.

Dankbaarheid

Mijn persoonlijke verhaal kent veel momenten van dankbaarheid. Helemaal het feit dat ik nu een gezin met vier kinderen heb, samen met mijn man Mark. Dat had bij ons heel anders af kunnen lopen. Ook dit wil ik met jullie delen. Waarom? Omdat deze heftige ervaring van leven een dood mij gevormd hebben. Dat heeft mij de kwetsbaarheid van het leven doen ervaren. Want mijn leven hing eind 2005-begin 2006 écht aan een zijde draadje.

Aan een zijde draadje

Zonder dat ik het echt in de gaten had, heb ik een paar dagen met een zeer ernstige en levensbedreigende zwangerschapsvergiftiging rondgelopen. Toen werd vastgesteld dat ik een HELLP-syndroom had, was het inmiddels zo ernstig dat ik niet meer zomaar kon bevallen. Gelukkig ben ik bevallen van een gezonde zoon en kon ik na 1,5 week ziekenhuis ook weer verder thuis herstellen. In een tweetal blogs heb ik meer verteld over deze tijd. Deze kan je hier en hier teruglezen.

De impact was echter groot dat ik ruim 1,5 jaar niet aan het werk ben geweest. Mijn lichaam heeft veel tijd voor herstel nodig gehad. Concentratieproblemen, last van prikkels, in het werk niet goed kunnen presteren. Een pittige tijd, ook door onbegrip vanuit de omgeving, want uiterlijk was er niet veel aan mij te zien... Vrouwen met pre-eclampsie of HELLP zullen de klachten herkennen. Maar ook veel mensen met chronische stress en burn-out zijn deze 'klachten vaak bekend.... en dus ook de impact van deze klachten.

Gelukkig een positieve ervaring

Zo'n heftige ervaring vormt je en helemaal als er wel nog een kinderwens is.... De wens voor een tweede kind heeft de angst overwonnen. Dit wel na eerst uitvoerig verder onderzoek in Nijmegen. Deze zwangerschap was verre van een roze wolk. Veel (extra) controles, veel angst, maar gelukkig wel een goede afloop zonder een HELLP-syndroom. Een postieve ervaring was hiermee ook geboren.

Ondertussen had ik in mijn werk mijn draai ook weer helemaal gevonden. Het vertrouwen in mijn lichaam en in mijn kunnen was na deze zwangerschap gelukkig weer terug. Dan zie dus ook hoe belangrijk dat is. En ook omdat te onderkennen bij jezelf. In die jaren werkte ik als adviseur in de gezondheidszorg. Een rol waar ik erg van genoot. Het contact met zorgverleners, mensen enthousiasts maken om meer samen te werken. Echt een rol die bij mij paste. Toch miste ik wat in mijn werk.... Wat, daar kwam ik later pas achter.

Onze kinderen stonden te juichen!!

Want toen ik opnieuw zwanger was, was er niet echt de ruimte om op werk gebied op ontdekking te gaan. Helemaal toen bleek bij een eerste echo dat ik zwanger was van een tweeling. Ja, eerlijk is eerlijk, we werden er allebei echt wat bleekjes van... ons gezin verdubbelde. Maar toen we het onze oudste twee vertelden, stonden zij te juichen!! Dat was voor mij echt de reden om een heel verstandelijke keuze te maken: "Vanessa, ga proberen te genieten van je zwangerschap. Van zorgen maken wordt het sowieso niet beter." Uiteindelijk was het de beste zwangerschap waarbij ik geen medicatie nodig heb gehad en ik beviel met 38 weken en onze boys waren de volgende dag alweer thuis.

Misschien denk je nu, waarom deel je dit allemaal? Ik deel het toch wel heel bewust en ik deel ook wat ik écht wil delen. Heel persoonlijke en dé echte kwetsbare momenten houd ik voor mezelf.

Dit is dan mijn mooie gezin. Vier kinderen. Na de complicaties bij de oudste had ik niet meer verwacht dat wij zo'n groot gezin zouden krijgen. Ik besef mij ook dat dit voor anderen erg confronterend kan zijn. Aan de andere kant, weet ik in mijn eigen leven, dat het dus ook allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ook voor mij niet. Ook niet dat een gezin met vier kinderen alleen maar geluksmomenten kent. Nee, een gezin met (vier) kinderen brengt veel moois, maar ook lastige dingen mee. Kwetsbaarheden.

Open en eerlijk

De reden dat ik het wel deel, is dat ik zoveel vrouwen en mannen zie die vergelijkbare ervaringen hebben gehad, maar geen idee hebben hoe daar mee om te gaan. Veel vrouwen verwachten een roze wolk. En ik denk dat het belangrijk is om daarin juist ook open en eerlijk naar elkaar te zijn. Dat de roze wolk heel vaak niet een roze wolk is. Want ook bij deze laatste zwangerschap waren er weer complicaties. Dit keer bij de bevalling. Doordat alles goed was afgelopen, had ik bij mezelf niet zo acht geslagen op de klachten die ik een paar maanden na de bevalling nog had. Ik dacht het heeft te maken met de hectiek in het gezin, slechte nachten... Ik bleef in de maanden daarna echt emotioneel. Kon weining aan naast mijn gezin, laat staan werken. Uiteindelijk bleek dat er toch een bevallingstrauma was die mij emotioneel erg beperkte. EMDR heeft mij daarbij ontzettend goed geholpen. Hierbij ben ik zo dankbaar dat ik mijn situatie bij een psycholoog heb voorgelegd en dat er inderdaad meer aan de hand bleek te zijn.

Een keuze van vrijheid

Daarna heeft in feite zakelijk de grootste verandering plaatsgevonden. Toen onze mannen 8 maanden waren, ben ik met een coachopleiding begonnen. Daar heb ik zo ontzettend van genoten. De nieuwsgierige Vanessa kon volop aan de slag. Nieuwe kennis, direct in praktijk brengen, en daarmee dus ook nieuwe wegen in slaan. Want in september wist ik het zeker. Ik ga voor mezelf beginnen!! Mijn baan heb ik opgezegd en 1 december 2015 was Wijnberger Coaching een feit!!

Natuurlijk gaat ondernemen niet helemaal zonder slag of stoot. Ondernemen is net het gewone leven. Het kent zo zijn pieken en dalen. Maar als ik kijk waar ik nu sta met mijn bedrijf ben ik trots en dankbaar. Super dankbaar dat ik ruim vier jaar geleden de moed had om deze stap te zetten. Want de vrijheid en de ruimte die het mij en mijn gezin geeft, zijn mij heel erg veel waard.

Genieten van mijn werk

Daarnaast geniet ik iedere keer weer als ik nieuwe klanten beter mag leren kennen. Dat ik een stuk met hun mee mag wandelen in hun leven. Dat ik vanuit een stukje warmte en betrokkenheid mag coachen of trainen. Eerlijkheid is daarin ook altijd een heel belangrijk onderdeel. Ik ben ook eerlijk over mijn leven. Natuurlijk val ik mijn klanten niet lastig met mijn verhaal en beslommeringen. Maar ik deel ze wel dingen uit mijn leven als ik denk dat het hen ook kan helpen. Bijvoorbeeld omdat ik zie dat de struggles waar klanten tegenaan lopen, vaak zo herkenbaar zijn. Dan kunnen we ons natuurlijk beter voor doen dan we zijn, maar wat bereiken we daar nu mee? Hoe mooi en hoe belangrijk is het als je een stukje van elkaars leven met elkaar kan delen. Waarbij uitaard ik in de rol van coach en trainer zal blijven. Waar kennis en professionaliteit ook een heel belangrijke waarde zijn.

Ik geniet daarom zo van mijn werk, van mijn gezin en dat is niet een continue staat van geluk, maar kent dat ook een golvende beweging van mooie (geluks)momenten en lastige, verdrietige of misschien irritante dingen van het leven.

Ik heb door de moeilijke ervaringen in mijn leven mogen leren dat tegenslag er altijd zal zijn. Maar dat ik door mijn ervaringen ook veerkracht heb gekregen om daar mee om te gaan.

Hieronder vind je een paar foto's. Op mijn website staan ook veel foto's van de natuur. Ik geniet persoonlijk van wandelen in de natuur en tevens houd ik van fotograferen. De foto's op mijn website zijn van mezelf. Daar komen dus twee hobby's samen... Ik geniet ervan!
arrow_back arrow_forward

Ben jij nu ook nieuwsgierig?

Ben jij nieuwsgierig geworden naar wie Vanessa - 'in het echt' is? Zin om nader kennis te maken? Ik kijk er naar uit. Bel, stuur een mail of een persoonlijk berichtje via social media. Ik maak dan graag een vrijblijvende afspraak voor een (telefonisch) coachgesprek of een kennismakingswandeling in de natuur.

Zal ik je een figuurlijk zetje in de goede richting geven: klik hier voor de mail of bel mij via: 06-44309650. Ik hoor je graag!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.