De zaag scherp houden

Mijn nieuwe column in Vallei Business Magazine.

schedule 16 mei 2019
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Als ik geen tijd neem voor rust, herstel en ontspanning, heb ik geen inspiratie. Dan maak ik sneller fouten. Om over mijn humeur nog maar niet te spreken. Iedereen zal het herkennen. Maar je blijft doorgaan… want het werk moet af. Ook deze column moet af…

LOODZWAAR

Ik las het volgende in een bekend boek van Stephen Covey: Stel je voor dat je ergens in het bos een man koortsachtig een boom ziet omzagen. “Wat ben je aan het doen?”, vraag je. “Ziet u dat dan niet?”, antwoordt hij. “Ik ben een boom aan het omzagen.” “Volgens mij bent u helemaal uitgeput! Hoe lang bent u bezig?” “Meer dan vijf uur”, zegt hij, “en ik ben kapot! Dit is loodzwaar.” “Maar waarom stopt u dan niet en maakt u de zaag weer scherp?”. vraag je. “Ik weet zeker dat het dan een stuk sneller gaat.” “Ik heb geen tijd om de zaag aan te scherpen”, zegt de man resoluut. “Ik moet nog zoveel zagen!”

VOORAL DOORGAAN…

Herkenbaar? Ga jij ook maar door omdat je denkt dat je het anders niet af krijgt? Of herken je het in de organisatie waar je werkt? Het citaat hierboven komt uit 1989. Dus ga maar na wat er na die tijd allemaal is veranderd als het om ons werk gaat. We kunnen nu 24/7 bereikbaar zijn en (digitale) mogelijkheden lijken onuitputtelijk. We kunnen steeds meer ook thuis of zelfs op vakantie werken. Alleen de vraag is, hoe gaat het met ons? Worden we vitaler van altijd bereikbaar zijn en overal kunnen werken?

RETURN ON VITALITY

Vitaliteit is een thema waarin ik in mijn praktijk volop mee bezig ben. Maar wat is het dan? Als je vitaal bent, zul je gemotiveerd zijn en energie hebben voor je werk (en privé). Dat zal grote invloed hebben op je productiviteit en gezondheid. Vitaliteit lijkt voor velen van ons vooral heel veel tijd en ook geld te kosten. Maar wat als je nu eens een Return on vitality (ROV) zou berekenen? Ik denk dat we verrast zullen zijn van de resultaten. Meer productiviteit, meer werkplezier, meer energie en balans. Hoe doe je dat dan, vitaler leven? Kort en krachtig: tijd nemen voor rust, herstel en ontspanning na (intensieve) inspanning. Want alleen dan houd je op lange termijn de zaag ook scherp!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.