DISC – een middel voor bewustwording?

Als je me de afgelopen tijd een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat bewustwording voor mij een belangrijk thema is.

schedule 7 feb 2018
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Bewustwording

Als je me de afgelopen tijd een beetje hebt gevolgd, dan weet je dat bewustwording voor mij een belangrijk thema is. Eind vorig jaar deed ik een training om Persolog DISC trainer te mogen worden. En als ik heel eerlijk ben, ben ik niet altijd een groot voorstander van vragenlijsten, profielen en dergelijke. Maar toch was ik nieuwsgierig naar de mogelijkheden om een Disc model in de praktijk te kunnen gebruiken. Niet als doel op zich, maar als middel om te gebruiken. En eerlijk is eerlijk, tijdens de training werd ik erg enthousiast. Waarom? Om de volgende drie redenen:

  • de eenvoud van het model – het is in veel situaties inzetbaar.
  • de gemeenschappelijke taal – een taal die veel mensen kunnen begrijpen, maar ook in de kleuren die erbij horen.
  • de toepasbaarheid in individuele coaching en in teams of groepen.

Ik wil direct ook een kanttekening maken wat het persolog DISC model NIET is:

  • Het is niet een vaststaand persoonlijkheidsmodel. Eén keer gemaakt en dat bén je en blijf je….Absoluut niet!
  • Het is geen model waar je op afgerekend kan worden.

Het model is een bruikbaar middel die ik heel interactief inzet in de gesprekken als moment van bewustwording. Om, als het zicht er soms echt even niet meer is, weer zicht te krijgen op waar word ik enthousiast van, wat past goed bij me, wat vind ik leuk, wat zijn kwaliteiten en motiverende omstandigheden.

Toeval of niet?!

Begin december had ik een actie omdat mijn praktijk 2 jaar bestond. En heel toevallig staat deze week helemaal in teken van het perslog Disc model. Een gratis online profiel en deze week heb ik dat profiel met de winnaar besproken. En vandaag ben ik aan de slag gegaan in een kleine groep van vier dames. Deze dames waren de eerste groep waarmee ik met de quick scan van het model heb gewerkt.

Hoe zag de ochtend eruit?

Na een korte kennismaking met elkaar. Startte we met een kennismaking met het Persolog persoonlijkheidsmodel. Dit model is gebaseerd op de basis dimensies D, I, S en C, waarbij door de heer Dr. Geier 20 verschillende persoonlijkheidsprofielen zijn beschreven. Tijdens deze ochtend gebruikten we de Quick check, een verkorte scorelijst om een eerste indruk te krijgen van je eigen profiel. De resultaten vanuit deze Quick chek waren voor de betreffende dames wel herkenbaar. In het perslogprofiel worden de voorkeursgedragspatronen beschreven.

Door inzicht te krijgen in je gedragspatroon (en in die van anderen) zal dat je helpen om effectiever met jezelf en anderen om te gaan. Actief met DISC Het doel van de ochtend was dus een eerste kennismaking met het model, maar vooral ook een stukje inzicht te krijgen in je eigen voorkeursgedrag. En ook in de motiverende omstandigheden om jouw gedrag en sterke kanten in te kunnen zetten. Daarnaast geef ik in een sessie als deze ook graag concrete handvatten mee om thuis ook mee verder te kunnen. Het is dus een bewustwording die hopelijk ook vertaald wordt in een actie.

Enthousiast

Zelf werd ik erg enthousiast om op deze manier met het model bezig te zijn. En als je de evaluaties terug leest, dan zijn ook de vier dames enthousiast over de ochtend. Volgende maand ga ik weer op een ochtend met deze sessie aan de slag! Wil je datum weten? In de agenda staat de eerst volgende datum ingepland. De Quick check geeft een goede eerste impressie van het Persolog DISC model en ook concrete handvatten om meer verder te gaan. Een uitgebreid profiel en de bespreking van het profiel geeft meer inzicht en samen stellen we tevens concrete (leer)doelen en krijg je nieuwe inspiratie om een verandering echt in gang te gaan zetten. Wil je meer weten over deze mogelijkheden? Mail of bel mij! De sessie duurt 1,5 uur en kost dit voorjaar € 125,- incl. een online basis persoonlijkheidsprofiel van € 39,-. (bedragen incl. btw). Wat veel mensen niet weten is dat er vaak mogelijkheden zijn om coachtrajecten via de werkgever vergoed te krijgen. Dit als onderdeel van opleiding- en ontwikkelingsbudgetten. Wil je meer weten over deze mogelijkheden, neem contact met mij op.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.