Hoe zorg je voor jezelf als er zorgen zijn over….?

Toen ik vanmorgen weer niet zo fit opstond en daarna in mijn agenda keek. Ging de vraag door mij heen: hoe zorg je voor jezelf als er zorgen zijn over…? Na een paar volle weken, was mijn agenda vandaag bijna leeg. Eén afspraak vanmiddag. De rest van de dag is leeg. Natuurlijk is er genoeg te doen.

schedule 13 feb 2024
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Toen ik vanmorgen weer niet zo fit opstond en daarna in mijn agenda keek. Ging de vraag door mij heen: hoe zorg je voor jezelf als er zorgen zijn over…? Na een paar volle weken, was mijn agenda vandaag bijna leeg. Eén afspraak vanmiddag. De rest van de dag is leeg. Natuurlijk is er genoeg te doen.

En toen kwam die vraag in gedachte: hoe zorg je voor jezelf als er zorgen zijn over…? Want ik heb vandaag niet direct zorgen over mezelf, maar wel zorgen om mensen die mijn lief zijn. De generatie onder mij en de generatie boven mij. En als je niet oppast dan laat je je energie helemaal opslurpen door deze zorgen. Maar wie heeft daar wat aan? Helemaal niemand.Het is vaak wel iets wat ook in mijn praktijk terug zie komen. Er zijn zorgen in het gezin. Er zijn zorgen op het werk. En rust nemen, of doen wat nodig is om op te laden daar is geen ruimte voor. Dat kan niet. Dat past niet. En ondertussen loopt dat energie-emmertje verder leeg.

Afgelopen najaar heb ik geleerd tijdens een training ‘familiesystemen op tafel’ hoe belangrijk het is om mij niet te laten overspoelen door de zorgen. Mij niet te laten overspoelen door het gevoel van machteloosheid die ik op dat moment ervoer. Maar door echt als moeder, als vrouw van en als kind op mijn eigen plek te gaan staan. De plek die dienend is aan het systeem.

Toen ik vandaag dus met veel minder energie opstond. Deels door virussen die rondwaren, maar ook werd ik mij bewust dat ik mij eigenlijk weer te veel laat overspoelen door wat er om mij heen gebeurt. Dus vandaag kies ik er heel bewust voor om weer stil te staan bij wat ik op mijn plek nodig heb. Voor mij is echt voor mezelf zorgen, de verdieping te zoeken, te bewegen en de stilte te zoeken. Deze dingen zijn voor mij echt helpend om mijn plek als moeder, vrouw van en als kind bewust weer in te nemen en weer dienend zijn in mijn omgeving.

Herken jij het dat je het lastig vindt om voor jezelf te zorgen? Of ben je nieuwsgierig naar wat ik schrijf over familiesystemen? Je kan mij altijd vrijblijvend een berichtje sturen en ik denk graag met je mee.

Het gedicht van Roelie van de Bosch hangt boven mijn bureau. Dit gedicht helpt mij altijd om te beseffen dat het leven twee kanten heeft, de mooie dingen en ook de moeite en de zwaarte is er. Ze staan naast elkaar. Het mag er ook allebei zijn.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.