Kracht en kwaliteiten

Ook vandaag gaan we weer verder met het thema groei.

schedule 3 feb 2017
bookmark_border Loopbaan
create Vanessa Wijnberger

Kracht

Ook vandaag gaan we weer verder met het thema groei. En vandaag maak ik daarvoor de link naar de coachingsreis. In de coachtrajecten die ik doe en heb gedaan, richten we ons bijna altijd op het verkennen van de kwaliteiten. Met als doel dat de coachee weer in zijn of haar kracht kan komen te staan. In de verschillende gesprekken komen deze kwaliteiten aan de orde en zijn er verschillende interventies die zich daarop richten.

Coachingsreis

In de coachingsreis is er veel ruimte om aan krachttraining te gaan doen. De omgeving is helemaal geschikt om te gaan ervaren wat wel en niet in je comfortzone ligt. Voordat we op reis gaan, hebben we eerst een intakegesprek waarin je coachvraag besproken wordt. En vaak ga je dan al met een opdracht naar huis. Je gaat aan je krachttraining beginnen. Waarom noem ik het nu krachttraining? Wat je coachvraag ook is, ik ben ervan overtuigd dat ieder persoon baat heeft bij het ontdekken van zijn kwaliteiten, van zijn of haar talenten. En dat dat de basis om vanuit te gaan werken in de coaching. Dat wil niet zeggen dat je helemaal niet stil zal staan bij wat je zwakke kanten zijn, welke patronen jij herkent, maar door elke keer terug te gaan naar de basis van kwaliteiten en je kracht ben ik en met mij velen, overtuigd dat jij daadwerkelijk stappen van groei kan gaan maken. En op reis heb jij alle tijd en ruimte om daar vanuit verschillende kanten mee aan de slag te gaan. De omgeving geeft je ruimte, je trekt op met een aantal mensen die ook actief met hun persoonlijke groei aan de slag zijn, en fysiek ga je ook uitgedaagd worden.

Kwaliteiten

Als jij in een omgeving bevindt waar je veel stress ervaart. Waar je misschien ook niet meer gezien wordt om je kwaliteiten. Dat je de waardering mist, zal je wellicht op de ‘automatische piloot’ aan het werk zijn. Je doet misschien nog wel waar je goed in bent, maar mist daarbij een stukje enthousiasme en voldoening. Door opnieuw stil te staan bij je kwaliteiten en niet zomaar even een lijstje op te stellen, maar even een laag dieper te gaan. Gaat er weer meer inzicht en ruimte ontstaan. Ook krijg je een beter inzicht in patronen die zijn ontstaan.

Een bekend model is het kernkwadrant van Ofman. In coachsessies maak ik tijdens de gesprekken vaak gebruik van dit model. Het model helpt vaak als de coachee niet goed meer weet wat zijn belangrijkste kwaliteiten zijn. Een ander veel gebruikt model om sterke kanten te ‘classificeren’ is het VIA Signature Strenghts lijst. Deze lijst is in te vullen via de website van viacharacter.org. In onderstaande tabel kan je deze classificatie terugvinden:

Classificatiesysteem van deugden en sterke kanten

Wijsheid en kennis: vijf sterke kanten voor het ontwikkelen en gebruiken van kennis: 1. Creativiteit; 2. Nieuwsgierigheid; 3. Open houding om dingen van alle kanten bekijken; 4. Leergierig; en 5. Perspectief zien en goed advies aan anderen geven.

Moed: vier sterke kanten die ervoor zorgen dat het doel ondanks tegenslagen wordt behaald: 1. Moed; 2. Volharding; 3. Integriteit; en 4. Vitaliteit.

Menselijkheid: drie sterke kanten die zorgen voor liefdevolle relaties: 1. Liefde; 2. Vriendelijkheid; en 3. Sociale intelligentie.

Rechtvaardigheid: drie sterke kanten die bouwen aan een gezonde samenleving: 1. Sociale verantwoordelijkheid en loyaliteit; 2. Eerlijkheid; 3. Leiderschap.

Zelfbeheersing: vier sterke kanten die beschermen tegen excessen: 1. Vergevingsgezindheid; 2. Bescheidenheid; 3. Voorzichtigheid; 4. Zelfcontrole.

Transcedentie: vijf sterke kanten die verbinden met iets groters dan jezelf en zorgen voor zingeving: 1.Waardering voor de mooie dingen in het leven; 2. Dankbaarheid; 3. Hoop; 4. Humor en speelsheid; en 5. Spiritualiteit.

Tabel is gebasseerd op Bannink (2016)

In de coachingsreis zullen we op diverse manieren met de sterke kanten aan de slag gaan. Dit inzicht in je sterke kanten zal mede het inzicht in je draagkracht geven. En uiteindelijk zal dit ook bijdragen aan je welbevinden.

Kracht

Het onderzoeken van je kwaliteiten is één van de belangrijke elementen die bijdragen aan het versterken van je kwaliteiten en om weer in je kracht te kunnen komen. Tijdens de coachingsreis zal je dat in één-op-één sessies doen, maar ook in de groepsactiviteiten zullen je kwaliteiten een belangrijke plek krijgen. Je zal ook diverse kwaliteiten hebben, maar dat zullen ook niet altijd de kwaliteiten zijn waar jij energie van krijgt en waar je plezier in hebt. En om in je kracht te kunnen komen zal je zeker dit inzicht nodig hebben!

Iets voor jou?

Merk jij op dit moment in je werk of in je privéleven dat je te weinig doet waar je kracht ligt? Of zit je noodgedwongen in zo’n situatie door een reorganisatie of wellicht door privéproblemen? Wil jij nu echt aan de slag gaan en niet meer de situatie aankijken? Neem dan zeker contact op voor meer informatie. Twijfel je nog? Bel dan vooral ook.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.