Positiviteit

Dit thema stond niet op mijn eerste mindmap rondom mijn jaarthema ‘groei’. Positiviteit hoort daar zeker voor mij thuis.

schedule 23 feb 2017
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Positiviteit

Dit thema stond niet op mijn eerste mindmap rondom mijn jaarthema ‘groei’. Positiviteit hoort daar zeker voor mij thuis. Positiviteit is voor mij altijd een motor geweest. Een belangrijke motivatie om ook in moeilijke periodes door te blijven gaan en niet op te geven. Gisteren heb ik een mooie cursusdag gehad. Al maanden geleden mijn plek gereserveerd. De cursus was de praktische kant van de het boek ‘dit is jouw leven’. Dit boek is een boek wat gaat over de positieve psychologie, een relatief nieuwe stroming binnen de psychologie. Een manier van werken die ik graag in mijn werk als coach omarm.

Wat is positieve psychologie?

Positieve psychologie is een stroming binnen de psychologie die de nadruk legt op mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Positieve psychologen doen onderzoek naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen en technieken die het welbevinden van mensen bevorderen. Dat betekent natuurlijk niet dat de mensen geen tegenslag zullen ervaren in hun leven. Maar wel meer veerkracht hebben om met deze tegenslagen om te kunnen gaan.

Bij deze stroming wordt vooral gericht op de sterktekanten benadering waar kwaliteiten en talenten centraal staan en ontwikkelen en versterken. Bij de probleemgerichte benadering wordt van deficientie en gebrek uitgegaan en gaat het om wegwerken en bestrijden.

Dit is jouw leven

Tijdens de cursus zijn we zelf actief met de oefeningen aan de slag gegaan. Tevens een goede onderbouwing van de theorie en veel verwijzingen naar onderzoek gehad. Ik ging zelf dus erg enthousiast naar huis. Dit is jouw leven is een mooi boek om zelf mee aan de slag te gaan. Maar vooral erg geschikt om in coaching één-op-één of in groepsverband te doen.

Welke thema’s komen er aan de orde?

 • Verbondenheid
 • Positieve emoties
 • Postieve relaties
 • Talenten kennen
 • Groeien door tegenslag
 • Talenten gebruiken
 • Zelfcompassie
 • Optimisme

En waar je de accenten legt, ligt natuurlijk bij iedereen anders. In de één-op-één coaching kunnen we daar samen accenten leggen. In de groep zal dat voor een deel afhankelijk zijn van de groep of van de keuze die ik als trainer vooraf zal maken. Zoals in de inleiding van het boek zo mooi staat: “de doelstelling van het boek is niet om jezelf te verbeteren, je bent goed zoals je bent. Misschien is het eerder een ‘ontbeterboek’. Het gaat om het loslaten van bepaalde patronen dan om eisen die je jezelf oplegt om te voldoen.” (Bohlmeijer en Hulsbergen, )

Plezierige emoties

In het dagelijks leven is het lang niet altijd makkelijk om gelukkig te zijn. Een heel belangrijke rol bij het tot bloei komen in je leven, spelen plezierige emoties. Een paar plezierige emoties: plezier, dankbaarheid, kalmte, inspiratie, liefde, vrolijkheid etc. (Fredrickson 2009). Waarom zijn deze plezierige emoties zo belangrijk? Uit onderzoek door Fredrickson blijkt dat plezierige emoties de aandacht verbreden, terwijl onplezierige emoties de aandacht versmallen. Als je je onprettig voelt dan verstart je denken en richt je je aandacht vooral op datgene waarover je verdrietig of boos bent. Je vervalt in herhalende patronen van gedrag en denken. Hier zie je dus: het belang van plezierige emoties is groot.

Een vraag aan jou: kan jij een moment vandaag of deze week terughalen waarbij jij een plezierige emotie hebt ervaren? Als je alleen bent, schrijf deze emotie eens op en doe dat in geuren en kleuren. Als je wilt kan je dit later delen met je partner of een vriend(in). Als je het niet wilt opschrijven, deel het verhaal dan met iemand anders en nodig die persoon uit om met veel interesse door te vragen. Wat je vaak ziet gebeuren is dat wanneer jij enthousiast wordt en de ander daar ook in meegaat, er daadwerkelijk energie ontstaat. Dit moment kan je op anderen momenten ook weer terug in herinnering nemen.

Kan jij wel wat positiviteit gebruiken?

Dan nodig ik je bij deze uit om je aan te melden voor een gratis introductiesessie. In een kleine groep gaan we aan de slag. Tijdens deze gratis bijeenkomst gaan we verder inzoomen op positieve emoties. Wat zijn ze? Wat doen ze met je? Hoe kan je je er meer van bewust worden? Daarnaast zal tijdens deze avond nog wat meer verteld worden over de methode van dit is jouw leven.

Wat levert deze bijeenkomst je op?

 • je gaat met een aantal positieve emoties naar huis.
 • je krijgt een paar praktische oefeningen mee om thuis en/of op het werk mee aan de slag te gaan.
 • je ontmoeten anderen mannen en vrouwen die ook op zoek zijn naar meer positiviteit.
 • er zijn geen kosten aan verbonden.

Deze week kondig ik via facebook aan wanneer en waar!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.