Veiligheid - een secure base zijn

In deze blog staat het thema veiligheid centraal. Een thema wat voor mij de basis in de coaching is.

schedule 10 mei 2023
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

De week ben ik opgestart na mijn vakantie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik weer even in het ritme moet komen… Al een paar dagen zijn er verschillende gedachten die door mij heen schieten om een blog over te schrijven. Het gaat over het thema veiligheid en secure base zijn. In mijn werk, maar ook privé op het moment, een belangrijk thema. Toen ik deze week een blog van Jakob van Wielink las met een inspirerend filmpje erbij, moest deze blog er toch komen.

Secure base

Secure base daar ging het filmpje over. Veiligheid. En veiligheid in de meest brede zin van het woord. Veilig voelen, een veilige omgeving. En ook wat maakt veiligheid mogelijk en ook onmogelijk. Misschien herken je het zelf ook wel. Als je je onveilig voelt bijvoorbeeld als je ’s avonds alleen over straat loopt en het is donker en je hoort geritsel, dan voel je dat in je lijf. Je hart gaat sneller kloppen, je versnelt je pas. Je past je gedrag aan, want het voelt gewoon niet prettig. Een deel hiervan zal zichtbaar zijn en een deel ook niet. Dit gebeurt natuurlijk veel vaker in je werkomgeving of op andere plekken. Voelt het veilig en ok, dan is dat voor je lichaam ook een teken dat het ok is. Maar ontbreekt deze veiligheid dan zal jij en je lichaam op je hoede zijn. Alert zijn. En misschien zich zelfs aanpassen en het gedrag veranderen.

Veiligheid en gedrag

Nu even een stapje verder. Namelijk veiligheid en gedrag. Wat wij in veel situaties zien is het gedrag van iemand. Dat gedrag kan passend zijn in de situatie, prettig zijn, wenselijk zijn. Maar gedrag kan ook lastig zijn, misschien wel niet passend in een situatie of misschien zelfs wel storend. Besef jij je wel eens dat het gedrag ook heel vaak samenhangt met hoe veilig iemand zich voelt? De manier waarop we ons gedragen zegt veel over wie we zijn. Is dat inderdaad waar? In veel gevallen denk ik zeker dat het gedrag veel over iemand vertelt. Maar in mijn werk zie ik ook dat het gedrag lang niet altijd (meer) klopt met wie de persoon is. Dingen die we meemaken in ons leven zorgen ervoor dat we ons gaan aanpassen. Soms is dat ook echt nodig voor onze eigen veiligheid. Soms laten we ons meeslepen in wat gewenst of van ons verwacht wordt. Ons gedrag passen we dan ook regelmatig aan.

Daardoor zegt het gedrag lang niet altijd wat over wie we écht zijn. Toen ik dit filmpje van deze drummer bekeek, zag je aan de buitenkant een jongetje wat zich ‘storend gedroeg'. Steeds maar weer tikken. (Heel irritant lijkt mij). Maar als wij als volwassenen niet voorbij dit gedrag kunnen kijken, dan zullen we dit jongetje proberen ‘goed en wenselijk gedrag aan te leren’. En zal deze jongen zich steeds meer aanpassen. Zijn leerkracht, echt een secure base die voorbij zijn gedrag keek en zag wat deze jongen nodig heeft, stimuleerde hem om daarin verder te ontwikkelen. Te groeien. Hoe mooi en hoe krachtig als je deze mensen om je heen hebt.

Aandacht voor veiligheid

Waarom nu een blog over dit thema? Omdat ik het écht zo ontzettend belangrijk vindt dat er meer aandacht is voor het thema veiligheid, veilige basis. Een secure base. Iedereen heeft een secure base(s) om zich heen nodig om te kunnen ontwikkelen. Het is een basis waarvanuit weer groei mogelijk is. Ik gun het onze kinderen. Ik gun het volwassenen waarbij sommige volwassenen geen secure base hadden in hun jeugd.

Daarom wil ik met je spiegelen. Voor wie of waar kan jij een secure base zijn? En als je hier niet direct het antwoord op weet, neem deze vraag de komende week eens mee. En ik hoop dat je je bewust wordt hoe belangrijk jij als secure base kan zijn.

Secure base en coaching

In de afgelopen periode rondde ik een paar mooie coachtrajecten af. Meestal heb ik redelijk kortdurende trajecten, maar dit waren toevallig langere trajecten. Daardoor loop je langere tijd met iemand op. Het thema vertrouwen en veiligheid waren in alle trajecten de thema’s die we in de reflectie de revue lieten passeren. Hier een paar ‘quotes’ uit verschillende gesprekken.

"Zonder de veiligheid had ik nooit durven benoemen wat er écht speelde. Het zorgde ervoor dát mijn proces er echt mocht zijn. Het heeft zoveel bijgedragen aan mijn herstel.”

“Ik werd als mens gezien en niet als cliënt.”

“Het was veilig want hier hoefde ik niet altijd ’sterk’ te zijn.”

In de coaching, maar ook privé blijft dit een belangrijk thema wat terug blijft komen. Wil je er meer over weten over dit thema? Neem gerust contact met mij op. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor coaching? Stuur een mail, pb of bel dan bespreek ik graag de mogelijkheden met je.

Ben je nieuwsgierig naar de post waar ik naar verwijs? Klik hier om deze te bekijken.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.