De ontdekking van dit weekend: spelen, ga het doen!

Speel jij nog wel? En neem jij wel eens écht een time out om los te komen van wat jou (dreigt) vast te houden?

schedule 17 feb 2021
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Spelen

Dit weekend ontdekte ik opnieuw hoe belangrijk spelen is. Psychiater Terry geeft een mooie definitie van spelen: ‘een activiteit met plezier als grootste doel’. Zondagmorgen stond ik met mijn man en onze jongste twee kinderen bij zonsopgang op het ijs. We waren daar maar met een paar andere mensen. Genietend van de prachtige kleuren, het knisperende ijs en het schaatsten. We hebben er een paar uur doorgebracht. En wat hadden we plezier. We speelden met elkaar. Genieten!

Wat ik bij mezelf, maar ook bij andere merkte afgelopen week, is dat door sneeuw en het ijs dat we opgewekter werden, dat we plezier hadden en dat de lock down en corona even wat op de achtergrond raakte. Heel erg fijn. Ik besefte mij ook opnieuw hoe belangrijk het is om echt te kunnen ontspannen en plezier te maken. Dat spelen als kind én als volwassenen zo ontzettend belangrijk is voor een stuk vitaliteit en veerkracht.

Roofbouw

Toen ik deze week weer aan het werk ging, besefte ik mij daarom nog meer hoe weinig  ontspanning er is geweest en hoe weinig ik echt heb gespeeld de afgelopen maanden. Alles stond in het teken van werken. Van thuisonderwijs. Van de zorg voor ons gezin. Van huishouden. En dan weer slapen. Natuurlijk waren er wel ontspannen momenten tussendoor, maar eigenlijk te weinig om echt weer goed op te laden.

In de stress- en burn-out coaching benoem ik het ook dat ons lichaam het echt wel een tijdje op de reserves redt, maar dat die reserve ook een keer opraakt. Daarom is het zo belanrijk om signalen die je lichaam aangeeft (prikkelbaar, vermoeidheid, sneller fouten maken, kort lontje, hoofdpijn) dat er weer bijgetankt moet worden. Dat de bodem van de reservetank in zicht is.

Time out

Deze week heb ik veel gaten in mijn agenda laten vallen. Maar een paar gesprekken (in plaats van mijn werkdagen helemaal vol te plannen met afspraken...) en voldoende ruimte voor ontspannnig tussendoor.

En ik heb vandaag besloten om écht even een time out te nemen. Morgen heb ik nog een paar buiten!! afspraken staan en daarna is mijn praktijk even dicht voor afspraken. Dinsdag 2 maart heb ik mijn eerste afspraken weer staan en ik kies er bewust even voor om alleen nog wat administratie te doen en dingen te doen die mij inspireren en mijn energietank weer laten opladen. Volgende week hebben de kinderen ook vakantie en dan gaan we lekker samen vertragen. Later opstaan. Lekker samen naar buiten. Hopelijk genieten van mooi weer. Lezen. Uitrusten.

Misschien heb jij niet de vrijheid om zomaar je agenda leeg te houden. Maar heb jij dit jaar (en eind vorig jaar) al vakantiedagen opgenomen? Of gewoon even tussendoor een paar uurtjes vrijgenomen? Want vergeet niet dat, ook al zitten we in een lockdown, het heel belangrijk blijft om voldoende ontspanning te zoeken en af en toe lekker een dagje vrij te plannen.

Loslaten

Als je dan vrij bent. Dan ontstaat er vaak weer nieuwe ruimte. Ruimte om ook dingen los te laten. Om ruimte te geven aan wat voor jou belangrijk is. Wat voor jou van waarde is.

Recent heb ik een opleiding gedaan. Dat heet ACT een mooie coaching- en therapie methode. Daar ga ik later nog wel een keer een blog aan wijden. Maar voor nu wil daar even een filmpje van delen en een sjabloon. Dat gaat over het keuzepunt. Weet dat je altijd een keuze hebt om te bewegen naar datgene wat voor jou belangrijk is. Dat je je kan richten op voor  jou waardevolle keuzes.

Vandaar mijn keuze vandaag om te kiezen voor mezelf en mijn gezin. Voor een time out (geen afspraken en een paar dagen vrij). Om daardoor meer plezier te maken, op te laden en daar hoop ik later dan weer van te kunnen uitdelen!

Russ Harris

Choice point

Laat je inspireren door deze video. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Stuur mij dan een bericht via het contactformulier.

  

Mocht het linkje niet goed werken, dan kan je het hier, https://youtu.be/OV15x8LvwAQ, alsnog proberen.

Wat heb jij nu nodig? Welke keuze ga je vandaag maken om goed voor jezelf te blijven zorgen?

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.