Zelfzorg, egoïstisch?

Goed voor jezelf zorgen dat is wat ik in coachgesprekken regelmatig zeg. Maar vaak vinden we dat toch heel lastig.

schedule 11 feb 2021
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Mijn zelfzorgmomentje vandaag...

Alleen buiten.

In de natuur.

Genieten.

De kou voelen.

Het lichtspel zien.

Dubbel genieten!

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Als ik deze vraag aan cliënten stel dan worden ze vaak even stil. Zo ook deze week een cliënte die ik online sprak. "Hoe bedoel je dat vroeg ze?" "Nou gewoon, neem je tijd voor jezelf om even alleen te zijn. Om even iets te doen waar jij juist van oplaadt?" Het was een tijdje stil. "Nee, zeg ze, dat doe ik bijna nooit. En de laatste tijd had ik daar écht geen ruimte voor."

Dit soort thema's komen zeer regelmatig terug in gesprekken met mijn cliënten. Bij de cliënten die zich melden met stressklachten, maar ook in de loopbaangesprekken is het een veel gestelde vraag. En vaak is het antwoord: "daar komt vaak weinig van."

Herkenbaar?

Voor mij als ik heel eerlijk ben, vaak niet. Ik kies wel heel bewust mijn momenten uit om voor mezelf te zorgen. Maar de laatste weken was het er bij mij ook echt bij in geschoten. De waan van de dag overheerste behoorlijk. En al die ballen die hoog gehouden moesten worden. Uiteindelijk ging dat ten koste van mijzelf.

Wat doe ik dan voor mezelf?

Waar ik van geniet, is een wandeling alleen of met een vriendin. Een lekker boek op de bank. Een kop thee en dan even lekker naar buiten staren. Samen 's avonds een film kijken. En voor mij geldt vooral iedere dag even een moment alleen kunnen zijn.

Wat heb jij nodig om op te laden?

Denk daar eens over na en schrijf voor jezelf op of noteer in je agenda op welke momenten jij de komende dagen tijd voor jezelf gaat nemen en wat je dan gaat doen.

Waarom is zelfzorg zo belangrijk en niet egoïstisch?

Om te kunnen herstellen van stress, is ontspanning ontzettend belangrijk. Ons lichaam kan ook best wel veel stress hebben en stress is ook écht van belang om te kunnen functioneren. Wat echter wel belangrijk is, is om ook tegenover die stress en inspanning voldoende rust en ontspanning te hebben. Als jij dus voldoende herstelt, dus tijd voor zelfzorg neemt, dan hebben mensen in jouw omgeving daar ook alleen maar profijt van. Zelfzorg is dus echt verre van egoïstisch, het is gewoon erg belangrijk. Vooral in stressvolle en intensieve tijden.

Meer weten?

Loop jij al langer met stressklachten rond, maar weet je niet goed wat je daarmee moet? Natuurlijk moet je er nu niets mee, maar voor stressklachten geldt wel hoe eerder je erbij bent, hoe beter....

A.s. dinsdag 16 februari om 12 uur organiseer ik een lunchbijeenkomst wat gaat  over veerkracht ontwikkelen. Wil je daar meer over weten, lees dan hier verder!

Een vrijblijvende kennismaking is ook altijd een optie! Laat je gegevens achter via het contactformulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.