Een waarde(n)vol jaar

Graag blik ik in de laatste weken van het jaar vooruit naar het nieuwe jaar. Waarbij ik eerst even ruimte maak voor een korte terugblik.

schedule 30 dec2021
bookmark_border Inspiratie
create Vanessa Wijnberger

Mijn persoonlijke terugblik staat al neergekrabbeld in mijn schriftje, waar ik later in het jaar dan nog even naar terugkijk. Wat ik graag in deze blog wil delen is de wens die boven deze blog staat. Een waarde(n)vol jaar.

Ik wens jullie dat graag toe een waardevol 2022. Dat het een jaar van betekenis mag gaan worden. Dat de relaties en doelen die belangrijk zijn voor jou waardevolle aandacht mogen gaan krijgen.

Waarden

Zoals je kan zien staat de ‘n’ tussen haakjes. Dat doe ik niet voor niets. Eigenlijk in (bijna) ieder coachtraject komt het thema waarden een keer terug. Als ACT-coach (een methodiek waar ik graag mee werk) zijn waarden voor mij een belangrijk uitgangspunt. Vorige week heb ik zelf ook weer ruimte vrij gemaakt om mijn eigen persoonlijke waarden op papier te zetten. Toen besefte ik mij opnieuw het belang om ze op mijn netvlies te hebben en niet alleen dat, maar ook om ze concreet te vertalen naar doelen en acties. Dat is ook de reden van deze blog.

Wat zijn waarden? Sergio van der Pluim e.a. beschrijven het mooi in hun boek. "Waarden zijn redenen van het hart". En Russ Harris beschrijft het zo: "Waarden zijn leidende principes die ons houvast geven en ons inspireren. Het zijn diep gekoesterde verlangens over wie we willen zijn in relaties tot onszelf en anderen en hoe we ons willen verhouden tot de wereld".

Als je weet wat je waarden zijn, dan zijn dit vaak ook belangrijke drijfveren waar je graag naar toe wilt bewegen. Als ik aan mijn waarden denk, dan krijg ik er vaak ook een twinkeling van in mijn ogen en ideeën gaan door mijn hoofd. Het geeft mij direct energie.

En dan?

Van cliënten krijg ik nog wel eens te vraag, maar alleen met waarden dan ben ik er toch nog niet? Nee, dat klopt, maar het zorgt ervoor dat we wel veel duidelijker een richting hebben. Zonder zicht op mijn waarden dan is de kans veel groter dan ik in piekergedachten beland. Of dat ik in mijn copingstijl terecht kom. Dat ik probeer alles onder controle te houden. Of misschien beland ik juist in de vermijding. Je weet van jezelf vaak heel goed wat jouw manier is om dingen uit de weg te gaan. Het zorgt er in ieder geval vaak voor dat je weg beweegt bij je waarden vandaan. Russ Harris heeft een filmpje gemaakt over keuzepunt waar het gaat over vooruitbewegen (naar toe wilt bewegen) en wegbewegen. Deze kan je hier zien.

Waarde(n)volle wandeling

Het thema waardevol is een thema dat ik de komende maand op verschillende manieren wil laten terugkomen in mijn praktijk. Zoals ik al schreef heb ik mijn waarden ook weer op papier gezet en er ook concreet doelen aan verbonden. Hieronder vind je mijn eerste doel en misschien heb jij daar ook wel wat aan…

Mijn eerste doel:

Ik bied graag een waarde(n)volle wandeling’ aan. Een gratis en vrijblijvend gesprek over waarden. We maken een wandeling in de Edese bossen of op de hei en we gaan het hebben over welke waarden voor jou belangrijk zijn. Samen maken we dan een eerste vertaalslag naar de doelen en acties die daarbij kunnen horen. Klinkt dit als muziek in de oren? Meld je dan aan via deze link. Na de kerstvakantie ga ik er een jaarplanning van maken.

Wil je meer weten over ACT? Via deze link kan je daar meer over lezen.

Heb je een vraag of interesse?

Heb je een vraag? Of coaching wel bij jouw uitdaging past? Of over bijvoorbeeld de tarieven? Coaching is maatwerk, dus bel of mail me gerust en dan overleggen we wat ik voor jou zou kunnen betekenen. Je kan ook gebruik maken van het contactformulier.

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.