Nog meer (over) V's...

In mijn vorige blog noemde ik drie V's: Vitamines, Veerkracht en Vitaliteit. In deze blog leg ik uit wat ze zijn en welke ander V's jou kunnen helpen om ze meer op de voorgrond te brengen.

schedule 7 feb 2023
bookmark_border Vitaliteit
create Vanessa Wijnberger

In mijn vorige blog deelde ik het belang van op tijd oog te hebben voor vitamines, veerkracht en vitaliteit. Maar wat zijn deze V's eigenlijk?

Vitamines

Vitamines: daarmee bedoel ik hoe gezond voel je je? Heb je voldoende energie? Kom je voldoende in beweging? Eet je gezond? Heb je de zon vandaag al op je gezicht gevoeld? Bij vitamines gaat het dus vooral om de lichamelijk fitheid.

Veerkracht

En veerkracht, wat is veerkracht en waarom is veerkracht zo belangrijk? Veerkracht is het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Stress en tegenslag in het leven zijn onvermijdelijk. Ze zijn een gegeven. Vroeg of laat komen we ze tegen. Maar hoe gaan we er mee om? Als je je veerkrachtig voelt dan zullen stress en tegenslag er nog steeds zijn, maar lukt het veel makkelijker om daaruit weer te kunnen opveren.

Vitaliteit

Voor vitaliteit zijn allerlei definities te vinden. Vita = leven, vitaliteit gaat over de energie om te leven. In feite komen in vitaliteit veerkracht en vitamines zoals ik die beschreef samen. Als je voldoende energie ervaart en ook met die dingen bezig bent die je energie geven, dan zie je vaak dat mensen zich ook vitaal voelen. Lichamelijk voel je je ook goed, het is dus goed met de 'vitamines' gesteld als je je vitaal voelt.

Hoe gaat het met de drie V's?

In mijn vorige post heb ik drie balkjes getekend waar deze drie ingrediënten getekend waren. Mij helpt het echt even om soms naar deze balkjes te kijken en mezelf af te vragen hoe gaat het met deze V's? Waar kan ik wat aanpassen om mijn vitamines te laten stijgen? Of wat zijn voor mij nu echt ingrediënten voor meer veerkracht? Of is veerkracht nu eenmaal iets wat je gewoon 'hebt'? En als mijn vitamines en veerkracht op peil zijn, ben ik dan daadwerkelijk vitaal? Of komt daar nog wel meer bij kijken?

Voor mezelf helpt schrijven mij om te ordenen. Te kijken wat is er nu nodig. Mezelf daar ook echt over te bevragen én te beginnen met heel kleine stapjes. Reële stapjes. Voor velen misschien ministapjes.

Eén van die ministapjes was vanmorgen. Ik fietste weg bij school en de zon kwam net op. Ik fietste niet direct naar huis, maar maakte even een tussenstop aan de rand van het bos. Maakte een paar foto's. Voelde en zag de zon opkomen. En deze foto hierboven maakte ik in mijn tuin van een uitgebloeide Annabel. Een prachtig en kwetsbaar bloemblaadje. Dit doen, laat mijn vitamine balkje een klein stukje vullen. En voor mij werkt dat door in veerkracht en vitaliteit.

Nog meer V's

Boven aan de post staat nog meer V's. Deze zomer las ik in een tijdschrift (de Flow) welke V's zoek jij deze vakantie? Ik heb er even een foto van gemaakt. Vervang het woordje vakantie nu eens voor vandaag. En cirkel eens drie V's om die jij vandaag gaat zoeken én laat dat kleine stapjes extra zijn dat je ze ook gaat doén. Welke V's zijn dat voor vandaag?

En voor mij hebben veel van de genoemde V's een raakvlak met Vitamines, Veerkracht en Vitaliteit. Dus doe jij ook mee? Print de pagina uit, of sla de afbeelding op je telefoon op en cirkel komende week elke dag drie V's aan en doe ze ook!

Vandaag kies ik:

Verzachten: in plaats van mijn to do-moeten lijstje, heb ik er vandaag een to-do-mogen lijstje van gemaakt.

Verademing: ik heb letterlijk op mijn ademhaling gelet. Even een paar minuten mijn ademhaling volgen. En op pittige momenten diep gezucht.

Varen: in plaats van letterlijk varen, laat ik vandaag een paar keer mijn gedachten even varen. En vooral naar mooie plekjes.

Zelf aan de slag? Of kan je wel wat hulp gebruiken?

Vind je het lastig om zelf met dit soort oefeningen aan de slag te gaan? En zijn jouw tankjes wel aan de lege kant? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dan bespreken we de mogelijkheden voor een energie-check up of een kortdurend coachtraject. Een ding, wacht niet totdat je geen energie meer heb... stuur op tijd bij!

Veel werkgevers zijn bereid om te investeren in de vitaliteit van werknemers. Informeer naar de mogelijkheden!

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.