Wat geeft jouw leven betekenis?

Ik liep in het bos met mijn cliënte. Zij herstelend van stressklachten. Die ene zin. Die kwam binnen.

schedule 29 apr 2021
bookmark_border Stress
create Vanessa Wijnberger

Een periode van langdurige stress kan iemand flink uit balans brengen. Ook confrontaties met overtuigingen die behoorlijk belemmerend kunnen zijn, is wat vaak voorkomt. Met deze cliënte had ik diverse keren gesproken over haar herstelproces. Vandaag deelde ik een cirkel uit een boek dat ik aan het lezen was. Het gaat hierbij over de transitiecirkel.

Ik lichtte de cirkel even kort toe. En ik was nog niet eens helemaal uitgepraat toen ze zei: "dat is het." en ze wees naar betekenisgeving en roeping. Ik vroeg:" wat bedoel je daarmee?" "Als ik terugblik op de afgelopen 10-15 jaar in mijn loopbaan, dan wist ik op sommige plekken wel wat over mijn betekenisgeving, maar op veel meer plekken helemaal niet. Ik ging gewoon aan het werk en deed mijn ding." "En doe je dat nu ook nog?" vroeg ik. "Ja dat doe ik nu ook, maar ik mis het stukje bezieling bij mezelf. Het is meer een automatische piloot. Ik doe mijn ding en dat stukje enthousiasme is weg. En dat put mij uit." Een diepe zucht volgde. "Ben je bereidt om het opnieuw te gaan ontdekken? Ontdekken wat er voor jou toe doet in je werk en in je leven? En misschien wel een stap verder om je roeping ook helder te krijgen?" "Ja!!" zei ze, "heel graag."


De transitiecirkel

De transitiecirkel

Bron: Jakob van Wielink e.a.

Betekenisgeving

In sommige gesprekken komen thema's als wat geeft het leven betekenis eigenlijk automatisch aan de orde. Anderen staan eigenlijk bijna niet stil bij deze vragen. Soms ook omdat er veel speelt in iemand's leven, waardoor er ook niet altijd de ruimte voor is. Tijdens coachgesprekken waarbij cliënten vanwege stressklachten bij mij terecht zijn gekomen, komen we vaak tot de conclusie dat deze cliënten vaak verder verwijderd zijn van wat hen motiveert, van wat het werk of hun leven betekenis geeft. Dat is vaak (onbewust) een grote energielek.

In het boek "taal van transitie" wordt mooi uitgelegd wat de rol en waarde van betekenisgeving is. Ik citeer: "betekenisgeving vraagt om het onderzoeken en wegen van gebeurtenissen, om hier waarde aan toe te kennen en de vraag te beantwoorden wat betekent dit voor de verdere koers van je leven. Hoe hebben gebeurtenissen je gevormd? Hoe zijn ze van invloed op de manier waarop je jezelf en de wereld om je heen ervaart en je ermee verbindt? Hoe laat je je door de verschillende gebeurtenissen in je leven leiden? Betekenisgeving is zo ook een proces van leren en ontwikkelen. " "Betekenisgeving is verbonden met je vermogen om schoonheid te zien en te ervaren."

Op ontdekking

Met deze cliënt ga ik verder op ontdekking. Aan de hand van opdrachten en tijdens onze gesprekken gaan we het thema betekenisgeving en roeping verder verdiepen. Wat ik na dit soort gesprekken ook altijd merk, is dat ik zelf ook weer bij de vraag stil sta. Wat geeft mijn leven betekenis? Terug in de auto ging dat ook door mijn gedachte. Er is genoeg wat mijn leven betekenis geeft. Maar graag deel ik juist wat mijn werk betekenis geeft en dat is voor mij: "dat cliënten weer hun eigen potentieel mogen ontdekken. Ontdekken wat hun sterke kanten zijn en deze weer met plezier in mogen zetten in de organisatie waar ze werken (en natuurlijk ook in hun privé-omgeving)."

Coach, Trainer en Adviseur

Vanessa Wijnberger

Mijn naam is Vanessa. Ik ga graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor coaching of een training te bespreken. Ik ben loopbaancoach en stress- en burn-out coach. Mijn motivatie is dat jij (weer) regie neemt in jouw loopbaan of jouw situatie.